Skip to content

Házhozszállítás – Csomagpont – Csomagautomata

2023.06.13.

Az elmúlt években – részben a COVID hatására – nagyon felfutott az online vásárlás. Tulajdonképpen mindegy, hogy az eladó a szomszéd utcában, vagy a világ túlsó felén található, a megvásárolt árut valahogy eljuttatják hozzád. Hogy a szállítás hajón, kamionon vagy vasúton történik, szinte mindegy, a lényeg számodra az utolsó szakasz, ahogy a depóból hozzád kiviszik a csomagot.

“Melyik a legjobb, melyiket érdemes választani” – merül fel sok címzettben?

A válasz egyszerű: Természetesen mindegyik jó, vagyis az élethelyzeted, igényeid szerint választhatod meg, hogy házhoz vigyük, valamelyik csomagponton hagyjuk, vagy egy Alzaboxban helyezzük el a csomagodat. A következőkben el is mondom, melyik megoldásnak mik az előnyei és a korlátai.  

Házhozszállítás a kedvenc futároddal

MIKOR JÓ? A csomagszállításnak ez a legkényelmesebb módja, hiszen sehova sem kell menned, hanem otthon várhatod a futárt, aki az előre jelzett időpontban meg is érkezik a csomagoddal.

Mindenképpen ezt a kézbesítési módot kell választanod, a 20 kg-nál nagyobb tömegű csomagot vársz, ilyet sem a Csomagpont, sem az Alzabox nem tud befogadni.

A házhozszállítás előnye, hogy amennyiben utánvétellel rendeled meg a terméket, a futárnál is fizethetsz készpénzzel vagy kártyával.

MIKOR NEM JÓ? Ha zűrös, előre nehezen kiszámítható az életed, nem biztos, hogy a megadott helyen elér a futár, érdemes más kézbesítési módot választanod. (Ha csak hirtelen közbejött valami, de másnap biztosan elérhető leszel, akkor a myDPD felület, vagy a myDPD app segítségével egyszerűen kérhetsz új kézbesítési időpontot.)

Csomag kézbesítése csomagpontra

MIKOR JÓ? Ha bizonytalan a programod, egy új kézbesítési időpont sem segít, kérheted a kézbesítést csomagpontra. Egyes webáruházak, webshopok a rendelési folyamat során eleve több kézbesítési módot – köztük a csomagpontra való kézbesítést is – felajánlják. (Ennek díja rendszerint valamivel alacsonyabb, mint a házhozszállításé.) A csomagpontra való szállítást utólag, akkor is választhatod, ha eredetileg a DPD futárt jelölted meg. Ilyenkor a kézbesítésről szóló értesítés megérkezése után a myDPD felüelten vagy a myDPD appban irányíthatod át a csomagot a csomagpontra. (A kézbesítés díja ilyenkor nem változik.)

MIKOR NEM JÓ? A csomagpontra való kézbesítés legnagyobb akadálya, ha nincs ilyen hely a közeledben. Ha eleve a csomagpontra kéred a megvásárolt termék kézbesítését, akkor a vásárláskor a szállítási mód kiválasztásakor kijelölheted a neked leginkább megfelelő csomagpontot. Ha később kéred az átirányítást, akkor a Csomagpontkeresőben , vagy a Csomagpontok listájában választhatsz a felajánlott helyek közül. Ha egyik sem felel meg, más kézbesítési módot kell választanod.

Nem kézbesíthetünk Csomagpontra 20 kg tömegűnél nagyobb csomagot. Ha tehát ilyen terméket vettél, csak a házhozszállítást (vagy ha lehetséges, a boltban való átvételt) választhatod.

Kézbesítés Alzabox csomagautomatába

A DPD nemrég bővítette a választható kézbesítési módokat, így már Alzabox csomagautomatába is kérheted a kézbesítést.

MIKOR JÓ? Ha nagyon elfoglalt vagy, bizonytalan az időbeosztásod, nem akarsz sem a futárhoz, sem a Csomagpont nyitvatartásához igazodni, akkor ideális megoldás számodra az Alzabox. A csomagautomata bármikor elérhető, az értesítőben megkapott kódod segítségével várakozás nélkül, pillanatok alatt hozzájutsz a csomagodhoz.

Az Alzaboxok hálózata folyamatosan bővül, ezért érdemes ellenőrizni, van-e a közeledben ilyen csomagautomata.

MIKOR NEM JÓ? Az Alzabox fiókjainak mérete meghatározza az oda kézbesíthető csomagok méretét. Ez a fióktól függően 43x33x58 cm, 43x15x58 cm, 43x8x58 cm. A csomagautomatában legfeljebb 5 kg tömegű csomag helyezhető el. Ha tehát ennél nagyobb csomagot vársz, más kézbesítési módot kell választanod.

Melyik a legjobb? – Tőled függ!

Nagyon jó dolognak tartom, hogy már háromféle kézbesítési mód közül is választhatsz. Hogy melyik a legjobb? Ahogy az életben a legtöbb dolognak, itt is mindegyiknek vannak előnyei és korlátai is. Remélem, hogy ezzel az írásommal is segítettem benne, hogy jobban megismerhesd ezeket!