Skip to content

Megéri-e az utánvételes fizetés?

2023.01.17.

Emlékszik még valaki a katalógus-áruházakra? A rendszerváltás előtt ámuldozva nézegettük az ismerősöktől “nyugatról” kapott, (általában már lejárt) mutatós katalógusokat és csak nehezen tudtuk elképzelni, hogy az óriási választékból, a gyönyörű fotók alapján telefonon, vagy levélben (!) is lehet rendelni. Ezeknél az áruházaknál természetesen csak a postai utánvételes fizetés volt lehetséges. Azóta alaposan megváltoztak a dolgok…

Ma (szinte) mindenkinek a rendelkezésére áll a “globális katalógus”, aminek alapján bármi azonnal, online megrendelhető. A legtöbben kártyával, online fizetnek, de előfordul, hogy mégsem ez a legjobb megoldás. Ennek több oka lehet:

 • Az adott webshopnál nincs online fizetés.
  (szerencsére egyre kevesebb az ilyen webshop)
  Ezek nem feltétlenül a “zugüzletek” közé tartoznak.
 • Ismeretlen bolt. Jó áron adják a terméket, de kicsit bizonytalan vagy velük szemben.
 • Félsz, hogy az ismeretlen üzlet “leszívja” a kártyádról az összes pénzt.
 • Kellene a termék, de félsz, hogy hosszú ideig ülhetnek a pénzeden. 
 • Máshol is keresed a terméket, ami később jön meg, egyszerűen nem veszed át. 
 • Olyan bankkártyád van, ami nem alkalmas online fizetésre.
  (Mi egyébként azt szoktuk tanácsolni mindenkinek, hogy tartsanak egy önálló, online vásárlásra is alkalmas kártyát, amiről nem érhető el a család teljes vagyona.)
 • Előfordulhat, hogy másnak rendelsz valamit, de majd csak a címzett fog fizetni.

Ezek szerint tehát hiba lenne azt mondani rád, hogy ódivatú vagy, számos oka lehet, hogy utánvételes fizetéssel akarsz vásárolni!

Erre érdemes figyelni ha utánvétes fizetést kérsz

Általában minden webshop, webáruház az online fizetést szorgalmazza, hiszen ez a legegyszerűbb, legbiztonságosabb, mert a folyamatok nagyrészt automatizáltak. Ugyanakkor sokan gondolják úgy, hogy az utánvételes fizetés a “régi világ” maradványa, lassan el fog halni. Most azonban még működik, ezért érdemes tudni néhány dolgot:

 1. Az utánvétes fizetésnek ára van. Mivel plusz foglalkozást, odafigyelést igényel, valamennyit fizetni kell érte. A rendeléskor a felajánlott fizetési módok között érdemes megnézni a pontos összeget és megfontolni, hogy megéri-e. (Egy mosógép vásárlásakor a 400-500 forintos díj nem annyira feltűnő, de egy néhány ezer forintos telefontöltő esetén már akár a végösszeg 10 százalékát is jelentheti.
 2. Az utánvételes fizetés nem feltétlenül jelent készpénzes fizetést. Mi, futárok szinte mindig tartunk magunknál kártyás fizetéshez szükséges (POS) terminált, de előfordulhat, hogy éppen elromlott, esetleg javítás alatt áll, azért azt javasoljuk, hogy a kézbesítésről szóló értesítést megkapva hívj fel mobilon, és kérdezz rá.
 3. Készpénzzel is lehet fizetni, de reggel kezdéskor, illetve délután előfordulhat, hogy még, illetve már nem tudunk nagyobb összegből visszaadni. (Napközben nem tudunk hol és mikor pénzt váltani, ezt kérlek értsd meg!) Készpénzes fizetéskor is érdemes tehát előzetesen telefonon érdeklődni.
 4. 300.000 forint értékhatár felett csak kártyával lehet nálunk, futároknál fizetni. Azzal, hogy nincs nálunk sok készpénz, minket védenek az esetleges rablótámadásoktól!
 5. Csomagpontra rendeled a terméket utánvételes fizetéssel. Ebben az esetben ott, a csomag átvételekor kell fizetned. A Csomagpontban kizárólag csak kártyával fizethetsz!

Akkor most jó, vagy rossz dolog az utánvételes fizetés? (Összegzés)

Az utánvételes fizetés ugyan nem a legkorszerűbb fizetési mód, azonban egyáltalán nem az ördögtől való. Bár a kártyás fizetés minden tekintetben a legkorszerűbb, legkényelmesebb, néha mégis szükség lehet erre a fizetési módszerre. A DPD igyekszik a legrugalmasabban kiszolgálni a címzettek igényeit, így futárain keresztül lehetővé teszi az utánvételes fizetést is. Ennek azonban vannak korlátai is, amit mindenképpen az érintettek figyelmébe ajánlunk!