Skip to content

Vigyázat, Black Friday!

2023.11.13.

Te is gyúrsz már a Black Friday-re? (Petra annyira készül, hogy már írt egy posztot is a róla.).

Már csak néhány nap és sok  bolt óriási leárazásokat indít, aminek következtében kitör a vásárlás-cunami. Idén 24.-re esik a Black Friday, de ahogy az elmúlt években megszokhattuk, sok webshopnál, webáruháznál akár hetekig tarthat a Vásárlás Ünnepe.

Mindenki ismeri a képeket, ahol az emberek akciós LED TV-ért vagy olcsó mikrohullámú sütőkért birkóznak egymással. Szerencsére ma már egyre ritkábban találkozunk ilyen jelenetekkel, hiszen az akció (és a vásárlások) többsége az interneten zajlik.

Mi, emberek persze úgy működünk, hogyha bementünk a boltba, akkor már veszünk is valamit. A Black Friday alatt a “csali” akciós termékek mellett óriási a többi áru forgalma is. Ez persze azt is jelenti, hogy mi, futárok ilyenkor a szokásos (egyébként nem kevés) csomag sokszorosát szállítjuk ki. (Nem kell aggódni, idővel minden “zsákmány” célba ér! )

Vigyázat, csalók!

A rendőrség gyakran figyelmeztet arra, hogy ahol sokan vannak, ott rendszerint felbukkannak a zsebtolvajok, szélhámosok és egyéb csalók. Nincs ez másképpen az online térben sem. Napról napra több a megtévesztő akció, az adathalász levél (néhány gyakori adathalász módszerről korábban már írtunk.) A Black Friday, amikor rengeteg a vásárló és mindenki siet, hogy elcsípje a legjobb akciókat, különösen kedvező terepet biztosít a tisztességtelen kereskedők és a kiberbűnözők számára. Itt most a legismertebb módszereket írom le, de a trükkök szinte egyik napról a másikra változnak, ezért érdemes a Black Friday alatt (is) különösen résen lenni.

Árazási hullámvasút

Már nyomnád a gombot, mert 25 százalék kedvezménnyel kínálják álmaid mosógépet? Várj egy percet! Biztos, hogy ez egy kedvezményes ár? Nézz körül, keress rá, hogy más boltok mennyiért árulják ezt a terméket!  Bár a GVH ezt szigorúan bünteti, még mindig előfordul, hogy a trükköző kereskedő az akciózás előtt néhány hétre felárazza a terméket, majd ehhez az árhoz képest “akciózik”. Az eredmény: normál áron (kedvezmény nélküli), vagy esetleg még magasabb(??) áron veszel valamit. A külföldi webshopokra természetesen nem terjed ki a GVH szigora.

Van másik!

Ősi trükk, hogy nagyon kedvező áron hirdetnek meg egy terméket, de abból csak kicsi készlet van, ami hamar elfogy. A webáruház felajánl egy hasonló terméket, ami “jóval többet tud”, ezért persze jóval többe is kerül, mint az akciós termék. Ebben a helyzetben is érdemes megnézni az árösszehasonlító oldalakon, hogy mennyi is a termék legkedvezőbb ára.

Ezek csak tisztességtelen megoldások, amiket a fogyasztóvédelmi hatóságok üldözhetnek, de nem rendőrségi ügyek.

Túl szép, hogy igaz legyen

Ha egy drágább eszköz árából kapsz 20 százalék kedvezményt, boldog lehetsz. Ha 30 százalék engedményt kapsz, akkor rendkívüli akciót találtál. Ha viszont az eredeti ár töredékéért kínálnak valamilyen kurrens cikket (telefont, tévét, e-biciklit stb.,) akkor szinte biztosan csalóba ütköztél. Ezek az oldalak begyűjtik az adatainkat (amiket majd pénzzé tesznek), beszedik a “vételárat”, de semmit sem fognak küldeni. Gyanúval kell tehát kezelni a túl alacsony árakat, és az ismeretlen, korábban soha nem látott webáruházakat. (A Google-ban, vagy a közösségi platformokon keresve gyorsan kiderülhet, hogy már sok embert átvágtak.)

Megtévesztő oldalak

Ahogy az adathalászattal foglalkozó cikkünkben is írtuk, a csalók képesek teljesen lemásolni (“klónozni”) egy ismert weboldalt, hogy azon keresztül adatokat és pénzt lopjanak. A közösségi oldalakon hirdetett “akcióik” látszólag egy ismert webáruház oldalára vezetnek. Érdemes elolvasni a szövegeket. Ha sok bennük a nyelvi hiba, érdemes gyanakodni. Meg kell nézni az oldal internetes címét, url-ét is. Ha valami furcsa, bonyolult, nem egyszerűen webáruház a jól ismert neve, érdemes gyanakodni.

Csaló üzenetek

A Black Friday után mindenki várja, hogy hozzájusson a megvásárolt termékekhez. Ilyenkor különösen veszélyesek azok az “adategyeztető” SMS-ek, melyeket a csalók küldenek a futárszolgálatok nevében. Fontos tudnod, hogy a DPD soha nem küld olyan SMS-t, amikben az adataid pontosítását, esetleg bankszámlaszámod kéri. Ha ilyet kapsz, azt csaló küldte, ne kattints a benne lévő linkre, és sürgősen tiltsd le a számot. Arról, hogy a DPD milyen üzeneteket küld neked itt olvashatsz.

Odafigyeléssel megelőzhetők a csalások

A vásárlási lázban nagyon beszűkül a figyelem, az árakra, az elérhető megtakarításra fókuszálva nem veszed észre, hogy csalók áldozatává váltál. A kicsalt érzékeny adatokkal visszaélve később még óriási kárt okozhatnak neked, az ellopott pénzt pedig csak ritkán sikerül visszaszerezni. Nem akarlak lebeszélni a vásárlásról, ne maradj ki az akciókból, csak figyelj nagyon. Ellenőrizz alaposan mindent. Kívánom, hogy találj sok, izgalmas akciós terméket, mi, futárok pedig örömmel visszük majd ki azokat!