Skip to content

Mitől függ a szállítási idő?

2023.08.07.

Miközben megrendeled egy webshopban álmaid mobiltelefonját, örömmel látod, hogy “a szállítási idő 3-4 nap”. (Persze szeretnéd már azonnal megkapni, de ennyi idő még elviselhető.) Kifizeted a telefont és vársz. És vársz. És még mindig vársz.

Ilyenkor sajnos gyakran előfordul, hogy amikor 10 nap, vagy 2 hét után végre megérkezik a várva várt csomag, a futárra zúdítod minden csalódottságodat. Tudnod kell azonban, hogy a csomag útja több szakaszból áll és ezek közül éppen az utolsó, vagyis amikor már nálunk van a csomagod, igen rövid és kiszámítható.

Mi a valós szállítási idő?

Ha nagyon precízek akarunk lenni – miért is ne lennénk azok -, akkor a valós szállítási idő az, ami a “Fizetés” (vagy utánvét esetén a “Megrendelés”) gomb megnyomása és a vágyott termék kézhezvétele között telik el. Ezt pedig nagyon sok tényező befolyásolja.

Ha nagyon árérzékeny vagy, vagyis szeretnél a lehető legolcsóbban vásárolni, könnyen “virtuális ajánlatokba” futhatsz. Sok olyan webshop létezik, amelyik nem tart raktárkészletet, hanem a beérkező rendeléseket valamilyen nagykereskedő készletéből teljesíti. (Raktárkészlet nélkül persze olcsóbb a működés, ezért tudnak árban a többiek alá menni.) Egy ilyen kis webshop;

  1. megrendeli partnerétől az árut (nem azonnal, hiszen erre nincs embere),
  2. vár a termék beérkezésére,
  3. szétválogatja a beérkezett árut
  4. becsomagolja a terméket,
  5. megrendeli a szállítást, 
  6. átadja a terméket a futárnak.

Ha minden ideális sebességgel történik, a szállítási idő valóban néhány nap lesz, de ha bárhol megcsúszik valami, máris hozzáadódhat néhány nap. (A legnagyobb gond akkor van, ha a webshop nem látja naprakészen a nagykereskedő készleteit és olyasmit rendel meg, ami esetleg éppen nincs a raktárban.)

Szeretnéd elkerülni az ilyen eseteket? Nézd meg alaposan, milyen vásárlói vélemények vannak az adott webshopról az interneten. Csak olyan boltból vásárolj kártyával, amelyikben megbízol. Ha utánvéttel rendelsz és csúszik a szállítás, megveheted máshol a terméket (ilyenkor nem kell a visszaküldéssel bajlódni, egyszerűen nem veszed át a nagy sokára érkező csomagot).

Előre kiszámítható kézbesítés

Szerencsére nálunk is vannak már olyan webáruházak, ahol a rendeléskor pontosan megadják a kézbesítés napját. (Ez lehet más a csomagautomatába való kézbesítés és a házhozszállítás esetén.) Ha nem jó neked a legközelebbi dátum, kérheted a szállítást az azt a következő napok valamelyikére.)

Lelki füleimmel máris hallom a kérdést: “Ha a szállítási idő ilyen jól kiszámítható, tervezhető, akkor miért nem így csinálja mindenki?” A válasz egyszerű: Ez csak ott működik, ahol saját raktárkészlet, naprakész számítógépes rendszer és kiszámítható folyamatok működnek. Egy nagy webáruházban nem ugyanaz veszi fel a telefont, aki a raktárban keresgéli az árut, nem az végzi a számlázást, aki a weboldalakat frissíti…

A mi szállítási időnk viszont egyszerűen kiszámítható. Ha partnerünk hétfő délután feladja a csomagot, az még aznap este bekerül a legközelebbi depóba, onnan még az éjjel felkerül a központi elosztónkba, kedd hajnalban ott lesz a helyi depóban, onnan meg a futár kiviszi. 

Szállítási idő, amit garantálni tudunk

Mi mindent megteszünk, hogy a csomagodat a lehető leghamarabb megkapd, de a webshopokra, webáruházakra sajnos nem tudunk hatni. Számunkra a csomag csak attól a pillanattól létezik (és kerül be a rendszerünkbe), hogy partnerünk azt átadta nekünk. Onnantól kezdve viszont mindent megteszünk, hogy a leggyorsabban eljuttassuk hozzád, hiszen számunkra az elégedett címzett a legfontosabb.