Skip to content

Ismerd meg a csomagod útját!

2022.08.31.

Jön az értesítő, kedvenc futárod kihozza a csomagod, átveszed, örülsz. Vajon gondolkoztál már azon, hogy milyen folyamat végpontja az, amikor kinyitod a várva várt csomagot?

Ebben a posztban néhány olyan dolgot írok le, amit a csomag nyomonkövetésben sem láthatsz. 

Mi van a webshop mögött?

Amikor egy “magyar” webshopról ruhát, cipőt, vagy elektronikai cikket rendelsz, sokszor eszedbe sem jut, hogy valójában egy külföldi cégtől vásárolsz. Nagyon sok cseh, lengyel, román, vagy szlovák cég üzemeltet magyar domain (boltcim.hu) alatt, tökéletes, magyar szöveggel ellátott webáruházat. (Esetleg csak a fizetési visszaigazoláson, vagy a számlán látod meg a webáruházat működtető cég nevét.)

Nincs is baj ezekkel a külföldi webshopokkal, webáruházakkal. Többségük gyors, megbízható és persze az EU-n belül működnek, így vámot és ÁFA-t sem kell az ott vásárolt áru után fizetni. Az érdekes az, honnan, hogyan küldik az árut. 

A szomszédos országok egyes webáruházai az elmúlt években igen nagyra nőttek. Ők jellemzően nem a központi raktáraikból (és főleg nem a partnereik raktáraiból), hanem saját, helyi logisztikai központjukból látják el az országot. Ha tehát rendelsz egy 12 fokozatú hajvágót, azt nagy valószínűséggel nem a lengyelországi Poznanból, hanem a Pest megyei Biatorgybágyról fogják kiszállítani. (Ha nagyobban is, de így működik az Amazon is: nem a központból, hanem az egész világon “szétszórt” helyi raktárakból látja el a piacot.)

Amikor tehát a megrendelt mobiltelefont már másnap ki tudjuk vinni, akkor a cseh/lengyel/román cég valamilyen helyi raktárról szállít. Ezeknek a webshopoknak óriási a forgalma, így minden nap begyűjtjük tőlük a felgyülemlett árut és már visszük is a legközelebbi elosztóközpontunkba (depónkba). 

Csomagok nyomonkövetése – depótól a küszöbig

Ahogy azt már korábban írtam, amikor a csomag beér a depóba, akkor küldjük ki az első értesítést a címzettnek, arról, hogy  másnap várható a csomag kézbesítése.(Előtte már a bolt is küldhetett egy értesítést arról, hogy a csomagot átadta a futárnak, de a csomag nyomonkövetése ezzel nem lehetséges.)

Az a külföldi cég által feladott csomag, amit belföldi raktárban veszünk fel, a csomagszállítás  szempontjából belföldi csomagnak minősül, vagyis a csomagok nyomonkövetése is úgy történik, mintha egy hazai cég adta volna fel.

Nemzetközi csomagok nyomonkövetése

Természetesen sokan vannak, akik “igazi”, hazai raktárral nem rendelkező webáruházból, webshopból vásárolnak. Nekik sem kell búcsút mondani a DPD-nek, hiszen 29 európai országban versenyképes áron szállítunk, és partnereinken keresztül még 220 országban jelen vagyunk.

Egy távoli országból érkező csomag nyomonkövetése igen bonyolult lenne, hiszen például egy Svédországban feladott csomag több országot is érintve jut el hozzánk. Ezalatt számos futár és több depó is kapcsolatba kerül a csomaggal. (Az Európai Unión kívülről érkező csomagoknak vámeljáráson is át kell esniük.) Egyelőre nincs rá lehetőség, hogy ezt az utat a foteledben ülve a mobilodról kövesd. 

A nemzetközi csomagok nyomonkövetése is ott kezdődik, amikor beérkeznek az országba és ott az első DPD depóba. Onnan pedig már ismert a történet…

Hol a csomagom?

Tudom, mindenki azonnal szeretné megkapni a csomagját. A kézbesítési idő egyre rövidebb, idővel mi is eljutunk a megrendelés napján történő kézbesítéshez, de soha nem fogunk tudni mindig, mindent ilyen sebességgel házhoz szállítani. Ha jobban megérted a csomagjaid útját, talán könnyebb lesz a várakozás. Remélem, ezzel a poszttal is tudtam kicsit segíteni ebben!