Skip to content

Környezetbarát szállítás

2023.10.17.

Ha rendszeres olvasók vagytok, akkor már tudjátok, hogy számomra mennyire fontos a fenntarthatóság és a környezetvédelem. Többször írtam már róla, de nem lehet elégszer szóba hozni, mert a környezettudatos életmód – és ezáltal Földünk védelme -, mindannyiunk érdeke.

Most a fenntartható csomagszállítással kapcsolatban osztom meg az elért sikereinket, mert van mire büszkének lenni. 

A DPD legfőbb fenntarthatósági céljai közé tartozik a szállítás során keletkezett szén-dioxid-kibocsátás, a zajszennyezés és működéshez szükséges ökológiai lábnyom minél hatékonyabb csökkentése. Ennek elérése érdekében pedig sok olyan újítást vezettünk be, amelyek segítségével fenntarthatóbbá válik működésük, és környezettudatosabbá válik a csomagszállítás.

Csomagfeladás

A csomag útja a csomagolásnál kezdődik (bár pont ez nem rajtunk múlik, mi csak visszük), korábban adtam néhány hasznos tippet arra, hogy lehet fenntarthatóbbá tenni a csomagolást. Viszont onnantól kezdve, hogy valaki feladja valamelyik csomagponton a küldeményt, esetleg közvetlenül a legközelebbi depóban, már mi vagyunk érte a felelősek, hogy amennyire lehetséges, környezetbarát módon szállítsuk. 

Szállítás 

A DPD-nél folyamatosan azon dolgozunk, hogy csökkentsük a szállítás során keletkezett károsanyag-kibocsátást, hiszen a levegő tisztasága, a szállópor csökkentése – különösen a városokban – rettentő fontos. Ezért aztán gondosan van megtervezve minden egyes napunk, hogy a lehető leghatékonyabban – azaz a leggyorsabban és a legrövidebb úton – tudjuk nektek kivinni a csomagokat, feleslegesen megtett kilométerek nélkül.  

Itt azonban még nincs vége, hiszen folyamatosan nő elektromos autó flottánk is. Ha figyelmesek vagytok, már több városban is találkozhattatok “zöld” furgonokkal, sőt, ha például Pécsett vagy Dombóváron szállítunk ki csomagot, azt ott már egész biztosan elektromos autókkal végezzük, hiszen ebben a két városban 100%-ban ilyen kocsikat használunk. Persze nem dőlünk hátra, mert célunk, hogy 2025-re a legnagyobb hazai városokban – Budapest, Debrecen, Miskolc, Szeged, Győr – 100%-ban alacsony károsanyag-kibocsátással kézbesítsük a csomagokat.

Azt tudtátok, hogy a Geopost az első globális logisztikai vállalat, melynek rövid- és hosszútávú széndioxid-kibocsátás-csökkentési céljait jóváhagyta a Science Based Targets Initative (SBTi) nemzetközi kezdeményezés? Ez a mérföldkőnek számító jóváhagyás tudományosan igazolja a Geopost azon törekvését, hogy 2040-re eléri nettó zéró terveit, továbbá egyértelműen kijelöli az utat, hogy a fenntartható kézbesítés nemzetközi referenciájává váljunk. Erre büszkék is vagyunk, hiszen ez egyelőre egyedülálló elismerés a logisztikai piacon, és ezeknek a céloknak természetesen része a DPD Hungary, sőt, a teljesítési folyamatokban is benne vagyunk. 

A rövid -és hosszútávú célok között szerepel többek között a nagy távolságú szállítás végző (linehaul) flotta diverzifikálása, alternatív hajtáslánc-technológiák bevonása (pl. biogáz, bioüzemanyag, elektromos és hidrogénüzemű teherautók), a csomagok nagyobb arányú átcsoportosítása a vasútra, illetve a megújuló energiára való átállás a logisztikai telephelyek és irodák energiaellátásában.

És ha mindez nem lenne elég, szerződésben állunk a ViddL csomagszállítóval is, akik egyáltalán nem is autóznak, hanem biciklivel viszik ki helyettünk Budapesten a kisebb pakkokat. 

Csomagpont

Amíg nem dolgozunk mindenhol kizárólag csak elektromos autókkal, addig környezetbarát megoldás lehet a csomagpont használata. Így mi, futárok jóval kevesebbet megyünk, mert minden csomagpont gyűjtőként működik. Tapasztalatból mondom, soha nincs olyan, hogy egy pontra csak egy csomagot szállítanánk, vagy hogy csak egyet viszünk el. Mivel ezt a megoldást a feladók és a címzettek is nagyon szeretik (gyors és egyszerű, hiszen bármikor el lehet intézni), folyamatosan fejlesztjük a csomagpont hálózatunkat. Ezért van az, hogy egy ideje már az Alzaboxokba is tudtok DPD-s csomagot kérni. Én viszonylag gyakran használok csomagpontot, és mivel mindig a hozzám legközelebbit választom, gyalog szoktam menni a csomagért. Remélem ti is, mert ez nemcsak környezetbarát, hanem mert egy kis séta még egészséges is. 🙂 

Döntsetek ti is a DPD mellett, válasszátok a fenntartható és biztonságos csomagszállítást!