Skip to content

Hogyan adj fel csomagot környezettudatosan?

2023.05.18.

Arról korábban már írtam, hogy a DPD-nek mennyire fontos a környezetvédelem és a fenntarthatóság. Nekem is az, és mint rutinos csomagfeladó, van is tapasztalatom abban, hogyan tudom itt is a legkisebbre csökkenteni az ökológiai lábnyomom. Ha ti sem szívesen termeltek sok felesleges szemetet, akkor ez a poszt nektek szól! 

Dobozolj!

Szerencsére egyre többször látom, hogy a márkáknak is fontos a csomagolás. Nemcsak a terméknél, hanem a futárral küldött csomagoknál is trend a környezetbarát csomagolás. Így ha online vásárolok – mert bevallom, erről még nem sikerült leszoknom – mindig megtartom a kartondobozt és a térkitöltő anyagot is, csak azért, hogy aztán a saját csomagjaimnál újrahasznosítsam. Hiszen a karton amúgy is újrahasznosított papírból készül, emellett pedig tartós és átlagos körülmények között jól védi a belecsomagolt dolgokat. 

Ha nincs otthon egyszer (vagy többször) használt kartondobozod, akkor mérettől függően, de megteszi egy régebbi cipősdoboz is. Kis kézügyességgel nagyobb dobozból könnyen lehet kisebbet csinálni – addig sem kell újabb dobozt venni. Az fontos, hogy a lehető legkisebb dobozba csomagolj, úgy, hogy az még védje a terméketeket. Ezáltal nem levegőt szállít majd a futár, több doboz fér egy fuvarra, és nem foglalsz felesleges helyet a raktárban sem. Kisebb doboznál ráadásul kevesebb térkitöltő anyagra lesz szükséged.

A környezetbarát csomagolás azonban nemcsak a külső csomagolásról szól, hanem a küldendő termék megfelelő rögzítéséről, és a csomagban lévő szabad hely kitöltéséről is. Hiszen bármi is van a dobozban, ha pakoláskor folyamatosan a doboz falához csapódik, még egy nem törékeny áru, sőt a karton is sérülhet. Talán a ruha az egyetlen kivétel, ahol nincs szükség jelentős mennyiségű töltőanyagra, de bármi más kerül a dobozba, jó ha valami elnyeli a rázkódást. 

Alternatív töltőanyagok

Ki emlékszik a bubis fóliára? Ugye nem csak én vagyok olyan öreg, hogy még élénken él bennem a kép, ahogy a buborékokat egyesével pattintgattuk a tesómmal, ha a család egy nagyobb elektronikai berendezést vett?! Akármilyen jó móka is volt, a bubis fólia ideje lejárt, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy egyre kevesebb egyszer használatos műanyagot használjunk, és csökkentsük a fogyasztással járó környezeti terhelést. Szóval ha tehetjük, inkább keressünk más, környezetbarát megoldást. 

Ha rendeltél mostanában valamit itthonról vagy az EU-ból, nagy eséllyel kaptál töltőanyagot is a dobozban: ez lehet 

  • kukorica vagy burgonya alapú lebomló cellulóz – ez az, ami úgy néz ki, mint gyerekkorunk kedvenc csemegéje, a kukorica pufi. Ezt gyakran nézik polisztirolnak, pedig szerencsére jóval kíméletesebb, hiszen biológiai úton lebomlik.  
  • egy vastag, nagy ívű papír, ami szó szerint kitölti az üres helyeket és ügyesen hajtogatva megóvja a kisebb termékeket. Én mostanában szinte minden csomagomban ilyet találok, érdemes megőrizni, hiszen összehajtva szinte semmi helyet nem foglal.
  • ledarált papír, ami méretének köszönhetően igazán jól ki tudja tömni a legfurább alakú dolgok melletti üres helyet is. 
  • papírpép, ami 100% hulladékpapírból készül, és formára önthető. Legtöbbször már ez helyettesíti a csomagolásnál a hungarocell elemeket, de gyorsétteremben is ebben adják, ha egyszerre több kávét veszel. A papírpépből készült elemeket egy élesebb késsel te is szét tudod vágni, a szállítás során azonban úgy is maximális védelmet nyújt a terméknek. 

Ha viszont egyik sincs otthon, akkor újságpapírt vagy reklámújságot használok, de az is előfordult már, hogy a papírtörlő tekercséből vagy a feldarabolt üres tojásos dobozból (ez is papírpépből van) készítettem tömőanyagot.

A legkisebb részlet is számít

A kartondoboz megvan, a töltőanyag megvan, már csak le kell zárni a csomagot. Ezt korábban műanyag ragasztószalaggal oldottam meg, mert az olcsó, erős és tartós. Viszont ha már ennyi figyelmet fordítottam az újrahasznosított csomagra, beruháztam egy hasonlóan erős és tartós papír ragasztószalagra is. Ez sem kerül sokba, a papír a papíron jól tapad, így ha a csomag címzettje az országban vagy az EU-ban él, ez is ugyanolyan jól teszi a dolgát. Műanyag ragasztót már csak egy jóval hosszabb szállításnál, például ázsiai címzettnél használnék. A csomag útja a becsomagolás pillanatában kezdődik, és csak akkor ér véget, amikor a címzett kézhez kapja. Tehát ha az egész folyamatot környezetbarát módon akarod intézni, válaszd a DPD-t! Mi nemcsak azon dolgozunk, hogy csökkentsük a szállítás során keletkezett károsanyag-kibocsátást, de minden területen évről-évre csökkentjük a karbon lábnyomunkat is. Ha te is ezt akarod tenni, akkor a csomagért nem rendelsz futárt, hanem a fenntarthatóbb megoldást, a Pickup csomagpont választod, és oda teszed be a küldendő dobozt.