Skip to content

Így küldhetsz csomagot külföldre

2022.04.23.

“Dénes, akkor most a DPD belföldi csomagszállító cég, amelyik külföldre is visz csomagokat, vagy nemzetközi cég, amelyik belföldön is vállal csomagszállítást?” Gyakran kérdezik ezt tőlem, vagyis érdemes a témával foglalkoznom.

A DPD Európa legnagyobb csomagküldő cége. Mivel nemzetközi rendszerünk az országos hálózatokra épül, természetes, hogy belföldi csomagszállítást is végzünk. Hogy melyik  a fontosabb? Gyerekkoromban a szomszéd néni szerette kérdezgetni, hogy “kit szeretsz jobban, Anyukát vagy Apukát?” Már akkor is tudtam, hogy ez egy rossz kérdés! Szóval a DPD számára, (vagyis számunkra) a belföldi és a külföldi csomagszállítás elválaszthatatlan.

Csomagküldés külföldre

Mi, a “kedvenc futáraid” egyáltalán nem járunk külföldre, vagyis csak magánemberként utazunk oda. Sőt, még belföldön is csak egy adott területen mozgunk. (Ezért is van, hogy mindig ugyanazokkal a futárokkal találkozol.)

Minden ország körzetekre van felosztva, mindegyikhez tartozik egy depó (elosztóközpont). Ebben a rendszerben a csomagküldés Dániába, vagy az USA-ba semmivel sem bonyolultabb, mint Kiskunhalasra.

Melyik országba lehet csomagot küldeni?

A csomagküldés külföldre lényegében semmiben sem különbözik a belföldi csomagküldéstől. Négy keréken Európa 29 országába szállítunk rendszeresen csomagokat. Ezen túl több mint 230 országba partnereink révén, légi úton juttatjuk el a csomagokat. A csomagküldés így az USA-ba, vagy Ausztráliába is olajozottan működik.

A logisztikai folyamat ugyanaz, de számodra természetesen nem mindegy, hogy hova küldöd a csomagot. Árban és tranzitidőben (így hívjuk hivatalosan azt az időt, míg a címzett kézbe veheti a csomagot) természetesen fontos, hova is megy a csomag. Európát 4 zónára osztjuk fel. Az 1. zónába a legolcsóbb a szállítás és 2-3 nap a tranzitidő, a 4. zónába tartozó országok esetén ez 5-6 nap is lehet. Az Európán kívüli szállítás, ahova repülővel jutnak el a csomagok, külön kategóriába esik.

Milyen előkészületeket igényel a csomagküldés külföldre

Először is, természetesen a nemzetközi csomagküldésnél is érvényesek azok a súly- és mérethatárok, amikről korábban már írtam.  Ha ennél nehezebb, vagy nagyobb csomagot akarsz küldeni, sajnos nem tudjuk elvinni.

Hiába felel meg az előírásoknak a csomag mérete és súlya, a csomagküldés külföldre sem lehetséges bármilyen tartalommal. Tilos például fegyver, lőszer, vegyszer, élelmiszer, alkohol gyógyszer stb. küldése. Ha nem vagy biztos benne, hogy valamit betehetsz-e a csomagba, inkább vedd fel velünk a kapcsolatot.

A megfelelő csomagolás fontosságáról korábban már írtam . A csomagküldés külföldre még alaposabb csomagolást igényel, hiszen amíg célba ér a csomagod, több ezer kilométert is utazhat, közben többször is átrakodják… A gondos, alapos csomagolás megelőzheti a későbbi bosszúságot. 

Csomagfeladás külföldre a Csomagpontokon

Csomagpontjainkban egyszerűen, gyorsan, a neked leginkább megfelelő időpontban adhatod fel küldeményeidet. A hozzád legközelebb eső Csomagpontot megtalálod a Csomagpontkeresőben. 

Nos, hát ha magam nem is tudom elvinni a csomagodat Horvátorszába Dániába, vagy az USA-ba, remélem, hogy ezzel a poszttal tudtam neked segíteni!