Skip to content

Vigyázz, törékeny!

2022.04.23.

Emlékszel, legutóbb arról írtam, hogy bármit elszállítunk, kivéve azt, ami túl nagy, vagy ami túl nehéz. A történet azért nem ilyen egyszerű. Mindenképpen beszélnünk kell a törékeny csomagokról, vagyis az olyan csomagokról, amiben törékeny holmi van.

Mi ugyan rettentően vigyázunk a ránk bízott csomagokra, de tudnod kell, hogy a lehetőségeink végesek. Először is, egyelőre a mi autóink sem légpárnások, mi is a hazai utakon közlekedünk, amik tudjuk milyenek. Ha néztél be már az autónkba (ne szégyelld, mindenki kíváncsi), láthattad, hogy odabent rend van. Ennek ellenére útközben a csomagok – köztük a törékeny csomagok is –  rázkódnak.  Másodszor, ahogy már írtam, mi nem közvetlenül a feladótól a címzettig visszük a csomagokat. Először minden egy elosztó központba kerül, ott történik meg a szortírozás, utána kapják meg az adott csomagot a körzetben dolgozó futárok. Ez a központ szinte teljesen automatizált, ami a válogatás sebessége és pontossága miatt jó, a törékeny csomagok viszont néha nem szeretik a futószalagokon való utazást. Az ÁSZF szerint – érdemes olvasgatni –  csak olyasmit szabad normál küldeményként feladni, ami kibírna egy esetleges 80 cm-es zuhanást.

Mi van a törékeny csomagban?

Mielőtt feladnál valamit, érdemes átgondolni, hogy valóban jó megoldás-e ez. A Ming-dinasztiából származó rendkívül értékes szobrot, vagy akár a Herendi porcelánt nem lehet csak úgy, egyszerű küldeményként feladni. Az olyan, törékeny csomagokra, amik nem kerülhetnek fel a szállítószalagra speciális szerződést kell kötni. A különleges bánásmódért természetesen többet kell fizetni, mint az egyszerűen kezelhető csomagokért. Vannak olyan törékeny csomagok is, amiknek a szállítását – a te érdekedben – egyáltalán nem tudjuk elvállalni.

Arról, hogy a  kínai, vagy akár Zsolnay porcelánodat a DPD-vel küldd el valakinek, egyébként le kell mondanod, mivel műalkotásokat eleve nem szállíthatunk. A már említett ÁSZF kimondja, hogy 13.000 eurónál értékesebb holmit nem lehet nálunk feladni. Hiába felel meg frissen szerzett Picasso képed a megadott súly- és méretkorlátozásoknak, az nem tudjuk elvinni. 

A csomagolás művészete

Sok olyan küldemény van, ami hivatalosan nem tartozik ugyan a törékeny csomag kategóriába, de mégis igen érzékeny. Nagyon fontos tehát, hogy az biztonságosan be legyen csomagolva.

Néhány csomag megfordul a DPD futárok kezén, ezért biztosan mondhatom, hogy az 5 rétegű kartondoboznál nincs jobb csomagolóanyag. Soha ne használj már erősen elhasználódott, vagy nedves dobozt. Ha több kisebb dolgot akarsz küldeni, tedd őket külön kartondobozba, majd az egészet a nagy dobozba.

Nem jó, ha a csomagban szabadon lötyögnek a dolgok. A legjobb úgy kitömni a dobozt, hogy se annak falához, sem egymáshoz ne érjenek a tárgyak, termékek. Ehhez újságpapírt, buborékfóliát, vagy akár polisztirol töltőanyagot is használhatsz. Az újságpapír előnye, hogy környezetbarát, a címzett dobhatja ki kék kukába. A buborékfólia viszont azért jó, mert könnyen kezelhető, akár több rétegben is egyszerűen a védendő termék köré tekerhető. Jól használhatók a térkitöltő párnák is. Ezek nagyobb méretű buborékok, amikkel a termék a doboz oldalától, illetve a több terméktől válsztható el. A különböző méretű polisztirol golyók a be- és kicsomagoláskor is jelentős szemeteléssel járnak, ezért csak speciális körülmények között ajánljuk.

Helyes, helytelen csomagolások bemutatása

A csomagolás fontos része a doboz leragasztása. Ehhez nem elegendő az otthoni “cellux” szalag, ide erős, széles (45 mm), öntapadó ragasztószalagra van szükség. A dobozt úgy kell leragasztani, hogy az semmilyen körülmények között ne nyíljon ki, annak tartalmához senki illetéktelen ne férjen hozzá.

Így kell egy csomagot becsomagolni

Akkor tehát mégegyszer: alaposan gondold át, mi az, ami biztonsággal feladható. Ha bizonytalan vagy, tanulmányozd alaposan az ÁSZF-et, vagy keresd fel az online ügyintézés oldalunkat. Szerezz be megfelelő dobozt és gondoskodj a dobozon belüli védelemről is! Zárd le jól a dobozt és…hát igen a címkézésről még nem esett szó. Nem baj, hagyni kell valamit a következő alkalomra is!

Gyakran ismételt kérdések csomagolással kapcsolatban:

Milyen csomagolóanyagot használjak és hogyan csomagoljak?

A biztonságos szállításhoz szükséges csomagolóanyagokról tájékoztatást csomagolási útmutatónkban találsz. Kérjük, vedd figyelembe, hogy a rosszul csomagolt termék sérülékeny, illetve a többi termék épségét is veszélyeztetheti.

Hogyan csomagoljak szakszerűen és biztonságosan?

Töltsd le képes csomagolási útmutatónkat itt.