Skip to content

Mikor kell meghatalmazás a csomag átvételéhez?

2023.06.27.

“Dopi, te a DPD-nél dolgozol, biztosan tudod, hogy kell-e meghatalmazás a csomag átvételéhez, ha nem a megrendelő veszi át?” Jó kérdés, nem is rontanám elhamarkodott válasszal, inkább itt elmagyarázom az egészet!

Amikor megrendelsz egy webáruházban egy kutya-esőkabátot vagy egy kerti grillsütőt – végre itt szezon! – meg kell adnod a számlázási adatokat és a kézbesítési címet (vagyis ahova a csomagot vinnünk kell).

A legtöbben magánemberként vásárolnak, és maguk lesznek az átvevők is – ilyenkor a két cím ugyanaz. Ha viszont például ajándékot küldesz, vagy más okból nem a saját címedre rendelsz valamit, akkor érdemes élni a kétféle adat megadásának a lehetőségével.

Kell-e meghatalmazás a csomag átvételéhez a rendelésben megadott címen?

Ha otthonra vagy a munkahelyedre kéred a csomag kézbesítését, nincs szükség meghatalmazásra. Mikor átveszed csomagod, mindig legyen kéznél a személyi igazolványod is, hogy szükség esetén megbizonyosodhasson futárunk arról, biztosan jó kézbe kerül a csomag

A COVID-19 járvány alatt áttértünk az érintésmentes kézbesítésre. Ez azt jelenti, hogy a csomag érkezéséről szóló értesítőben szerepel egy 4 számjegyből álló PIN kód, aminek birtokában minden további igazolvány, meghatalmazás nélkül átvehető a csomag.

Csomag a szomszédnál

Ha a címzettet nem találjuk otthon, általában megpróbáljuk valamelyik szomszédnál hagyni a csomagot. Ehhez persze az szükséges, hogy elérjük a címzettet és megkérjük, hogy  a myDPD appban módosítsa a kézbesítési címet a szomszéd címére.)

A szomszéd úgy is képbe kerülhet, ha címzettként még idejében rájössz, hogy a jelzett időben nem fogod tudni átvenni a csomagot, és a myDPD app segítségével új kézbesítési címet állítasz be.

Amikor szükség van a meghatalmazásra

Ha bizonytalan az időbeosztásod, a csomagok átvételének egyik kényelmes és rugalmas módja a Pickup csomagpontra való irányítás. Itt viszont csak akkor veheted fel a csomagod, ha az igazolványodban ugyanaz a név szerepel, mint a csomagon. Ha barátod, barátnőd, szomszédod vagy a sógorod megy a csomagért, kell hogy legyen nála meghatalmazás a csomag átvételéhez. Ezen szerepelnie kell a meghatalmazó, a meghatalmazott nevének, a meghatalmazás céljának és két tanú aláírásának. Szerencsére nem kell egy dokumentum szerkesztgetésével foglalkoznod, adunk hozzá mintát is, 
Szerintem jól egyensúlyozunk a csomagok biztonsága és az ügyintézés egyszerűsége között. Remélem te is így gondolod és rugalmasan használod ezeket a lehetőségeket!