Skip to content

Tegyél te is a károsanyag-kibocsátás csökkentéséért!

2022.09.14.

Minden emberi tevékenység nyomot hagy. Évek óta tudjuk, hogy az ökológiai lábnyomunkat csökkentenünk kell.

A kiscsomagszállítás jó, kényelmes  dolog, segít hozzájutni a vágyott termékekhez, ugyanakkor tisztában kell vele lenni, hogy a gépkocsival történő kiszállítás károsanyag-kibocsátással jár. 

A DPD mindent megtesz, hogy korszerű gépkocsipark biztosításával, az útvonalak optimalizálásával, vezetéstechnikai megoldásokkal csökkentse a szolgáltatás ökológiai lábnyomát, de ez nem elég. Szükség van a te segítségedre is hogy még tovább csökkenthessük a kiscsomagszállítással járó károsanyag-kibocsátást. 

Használd a csomagpontokat, csökkentsd a károsanyag-kibocsátást!

Belegondoltál már, hogy egy “túrán” (a napi kézbesítés során) mekkora utat tesz meg a kedvenc futárod? Bár a legtöbb futár még hagyományos, dízeles autókkal jár, sok flottánkban folyamatosan növekszik az elektromos autók száma. Pécsi depónk élen jár ebben, hiszen ott május közepétől már 100%-ban elektromos autókkal szállítunk Pécs egész területén és néhány környező településre is!
Tudom, kicsit önmagunk, a futárok munkája ellen beszélek, de szeretnélek arra biztatni, hogy a környezet védelméért használd a Csomagpontokat. 

A kereső segítségével megnézheted, hol van a közelben Csomagpont. Ha valóban könnyen elérhető távolságban van, akkor a címedre való kézbesítés helyett érdemesebb oda kérni a csomagot. Ennek több előnye is van:

  • Az adott Csomagpontra egyszerre, egyetlen fuvarral visszük ki a csomagokat. Ha csak 10 csomagot viszünk is ki, a 10 cím helyett csak egy helyre (Csomagpont) megyünk, vagyis tizedére csökkentjük a károsanyag-kibocsátást.
  • Ha a Csomagpontra való kézbesítést választod, nem vagy a futár érkezéséhez kötve, az értesítést követő napokban akkor mész a csomagért, amikor a legjobban ráérsz.
  • Ha eredetileg házhoz való kézbesítést kértél, de megváltozott a programod és az értesítőben jelzett idősávban mégsem vagy otthon, új időpont helyett is kérheted a Csomagpontra való kézbesítést. Ezzel, amellett, hogy kényelmes, a környezetet is véded. A Csomagpontra való átirányítást pillanatok alatt elvégezheted a myDPD felületen.
    (Ha eddig még nem használtad a myDPD-t, itt minden fontosat megtudhatsz róla.)
    Ha nem veszed igénybe ezt az átirányítási lehetőséget, akkor újra megkíséreljük a kézbesítést, ami persze újabb autózással, újabb elégetett üzemanyaggal jár. Ha lehet, ne ezt a megoldást válaszd!

Menj a csomagpontra környezettudatosan

Ha szerencséd van – és szerencséje van a környezetnek is -, egy néhány perces sétával elérheted a legközelebbi Csomagpontot. Ha esetleg kicsit távolabb van, lehetőleg menj biciklivel, elektromos rollerrel, vagy bármilyen más, környezetbarát közlekedési eszközzel. Ha ez nem lehetséges, válaszd a tömegközlekedést, csak végszükség esetén ülj autóba!

Válaszd a karbonsemleges szállítót!

Sok webshopnál nemcsak az átvételi módot választhatod meg, de kiszállítás esetén több futárcég közül választhatsz. A kiszállítással is védd a környezetet, a klímát, válaszd a karbonsemleges futárt!

Rendelj megfontoltan!

Először is, legyél tudatos vásárló, csak azt rendeld meg, amire valóban szükséged van. 

Figyelj oda rá, honnan érkezik az áru. A messziről jött termékeknek nagyobb ökológai lábnyoma van. 

Gondoltál már rá, hogy minden alkalommal, amikor valamilyen megrendelt terméket küldesz vissza, felesleges forgalmat, ezzel további károsanyag-kibocsátást generálsz?
Tudom, mindenkivel előfordul, hogy rosszul rendelt, vagy élőben másképp mutat a weben jól kinéző áru. Csak arra kérlek, olvasd el alaposan a leírást, ellenőrizd a méreteket, a műszaki termékek esetén nézz meg néhány tesztet is! Ha alaposabban megnézed mit rendelsz, kevesebb lesz a felesleges visszaküldés is.

Csak az összefogás segít

A DPD elkötelezett a fenntarthatóság mellett, mindent megtesz azért, hogy csökkentse, kompenzálja, és idővel megszüntesse az e-kereskedelem és a kiscsomagszállítás okozta károsanyag-kibocsátást. Ez azonban nem elég, a te segítségedre is szükség van!  Ha követed ebben a posztban leírtakat, egy kicsit te is hozzájárulsz ahhoz, hogy élhetőbbé váljon környezetünk, hiszen a Föld #közöslakhelyünk!