Skip to content

Így legyél tudatos vásárló

2023.04.04.

Egy hagyományos, falakkal, tetővel, kirakattal rendelkező boltban viszonylag egyszerű a vásárlás. Könnyen meg tudod különböztetni az elegáns belvárosi üzletet és a gyanús kültelki bódét. 

Az internet hihetetlenül kitágította a vásárlási lehetőségeket, de a virtuális térben néha nagyon nehéz a tájékozódás. A webshopok, webáruházak üzemeltetői szerencsére többnyire korrektek, de sajnos vannak olyan kétes figurák vagy szervezett bűnözők is, akik éppen az internetes vásárlás gyengeségeit kihasználva próbálják becsapni a vevőket. Mi számos webáruházzal dolgozunk együtt, sok mindent tapasztalunk, ezért most elhatároztuk, hogy segítünk neked is tudatos vásárlóvá válni.

Melyik webshopban érdemes vásárolni?

Nagyon ritka az olyan termék, amit csak egyetlen helyen árusítanak. Mindenképpen érdemes egy kicsit “nyomoznod”, hogy megtaláld az “igazit”. Az árösszehasonlító oldalak, mint az Árukereső, vagy az Árgép jó kiindulási pontként szolgálhatnak. Itt az árak mellett a boltok minősítését is megtalálod, vagyis csökken az esély arra, hogy egy rosszul teljesítő kereskedőbe fuss bele. Fontos tudnod azonban, hogy ezeken a platformokon nincs jelen minden online bolt, így az igazán tudatos vásárlók még lefuttatnak 1-2 Google keresést is.

Túl olcsó? Kerüld el!

Neked eszedbe jutna megvenni az utcán a nevetségesen olcsó iPhone-t? (Remélem nem!) Hasonló módon el kell kerülni az interneten hirdetett, sokkolóan olcsón kínált bútorokat, gépeket, műszaki eszközöket. Az ezeket áruló webáruházak első pillantásra jól néznek ki, a meglepetés csak akkor ér, amikor a kártyás fizetés után nem történik semmi. 

Néhány dolog, amire érdemes figyelni

Az, hogy egy oldalnak profi a grafikája, szépen vannak elrendezve a fotók, ma már messze nem elégséges információ. Érdemes megnézned, hogy egy “info” kezdetű email címen kívül van-e valami elérhetőségük. Telefonszám – jó, cím – még jobb. Ügyfélszolgálat elérése – nagyon fontos.

A webes vásárlásnál sok minden csak otthon derül ki a termékről. Szerencsére 14 napig minden magyarázkodás nélkül visszaküldheted a terméket, és visszakapod az árát. (Olvasd el a csomag visszaküldéséről szóló cikkünket is!)

Az ÁSZF (általános szerződési feltételek), az adatvédelmi tájékoztató sokak számára csak valami “hivatalos rizsa”. Ha egy webshopnak nincsenek ilyen dokumentumai, az eleve gyanús. Ha vannak, mindenképpen érdemes elolvasni azokat, mert ezzel sok későbbi vita, csalódás előzhető meg. 

Fontosak a vásárlói vélemények

A tudatos vásárló alaposan tanulmányozza a többi vásárló véleményét. Egyes webshopok bemutatnak ilyen véleményeket, de természetesen ezekben csak szép dolgokat írnak. Érdemes alaposabban is körülnézned az interneten! Feltétlenül nézz meg több véleményt is, hiszen egyetlen, valamiért elégedetlen vevő alaposan leronthatja a webshopról kialakított képet. Vásárlás után gyakran megkeresnek, hogy írj te is a vásárlási élményedről. Lehetőleg tedd meg ezt, hiszen ezzel nemcsak a webáruházat, hanem a többi vevőt is segíted.

Fizetés – csak biztonságosan

Egy profi webáruház többféle fizetési és szállítási megoldást kínál. Ha egy webshop nem kínál kártyás fizetési lehetőséget, válaszd az utánvétet. Lehet, hogy némi felárat kérnek érte, de ezzel nem kockáztatsz semmit.


Tudatos vásárló – biztonságos vásárlás

Az online vásárlás fantasztikus vívmány, hiszen soha nem látott, óriási választékban válogathatsz, kedvező áron vásárolhatsz és házhoz jönnek a megvett áruk. Az online vásárlás alapvetőn kényelmes és biztonságos dolog, és bár száz százalékos biztonság ugyan nem létezik, de kellő óvatossággal elkerülhetők a nagyobb buktatók.