Skip to content

Így adhatsz fel kerékpárt a DPD futárszolgálattal

2022.08.18.

Ha jó az idő, azok is előveszik a bringájukat, akik egyébként autóval, vagy BKV-val közlekednek. És persze egyre többen viszik magukkal a kétkerekűt a nyaralásra is.

Ez a biciklik vásárlásának és eladásának is az ideje. Ha sikeresen eladtad a megunt, már nem használt, vagy kinőtt járgányt, még mindig ott a kérdés, hogyan is juttasd azt el a vevőnek. 

Az ismerőseim is egyre gyakrabban kérdezik tőlem “Déneském, ti el tudjátok vinni a bringámat Budapestről Salgótarjánba (Sopronból Nyíregyházára?)”

A válasz messze nem olyan egyszerű, mint amilyennek első pillantásra tűnhet. Igaz, hogy szép nagy autókkal dolgozunk, egy ilyen járműben sok bringa elférne, csak éppen…nos…mi alapvetően kiscsomagszállítók vagyunk. 

Kerékpár szállítása futárszolgálattal

Korábban írtam már róla, hogy legfeljebb 31,5 kg súlyú csomagokat szállítunk. Ez rendben is lenne, egy igazán menő bicikli ennél jóval könnyebb. A 3 méteres övméret sem akadály. A gondok a biciklik formájával és sérülékenységével vannak.

Fiatalabb koromban néhányszor feladtam csomagként a biciklimet vonaton (akkor még nem volt olyan kocsi, ahol együtt utazhattál a bringával.) Nem volt jó ötlet, egy ilyen út után valahol mindig felfedeztem egy ütődést, kopást. Nem szeretnék hasonló helyzetbe kerülni, ezért a kerékpár szállítása futárszolgálattal csak a szigorú feltételek betartása mellett lehetséges. 

A legnagyobb baj a kiálló részekkel, a kormánnyal és a pedálokkal van. Ezek azok a részek, amik könnyen sérülést okozhatnak a többi, ránk bízott csomagban.

A kerékpár legnagyobb baja, hogy nem téglatest alakú, vagyis nehéz a többi csomag között elhelyezni. Korábban állandóan rakosgatnunk kellett őket, hogy se a bringa, se a többi csomag ne sérüljön. Ezek a problémák vezettek a mostani, szigorúbb szabályozáshoz. Jelenleg kerékpár feladása csak úgy lehetséges, ha

  • a feladó előzetesen 90 fokkal elforgatja (és így rögzíti) a kormányt,
  • a pedálokat úgy szereli fel, hogy azok befelé álljanak,
  • mindezek után a kerékpárt egy megfelelő méretű kartondobozba helyezi,
  • ha a feladó gondoskodik a megfelelő belső áruvédelemről (polisztirol forgács, buborékfólia stb.)

(Nagyon hasonló ez a csomagolás ahhoz, ahogy egy bicikli a nagykertől az áruházba, vagy a szakboltba megérkezik.)

A kerékpár szállítása futárszolgálattal nem lehetséges, ha az csak valamilyen fóliával van betekerve. Az így feladott kerékpár könnyen elakadna a depó futószalagján és kárt okozna a csomagtérben és a többi csomagban is.

Igen, tudom, hogy a bicikli “átalakítása”, a megfelelő kartondoboz beszerzése, a csomagolás, a nagy csomag elszállítása a Pickup pontra lényegesen bonyolultabb, mint amire a legtöbben számítanak (jól látom ezt ismerőseim arcán is), de mi is azt szeretnénk, hogy a kerékpár sértetlenül, tökéletes állapotban érkezzen meg a rendeltetési helyére.

Jó bringázást!