Skip to content

Így adhatsz fel csomagot

2022.08.05.

“Dopi, ha már úgyis itt vagy, elviszed ezt a csomagot?” Nem szívesen mondok nemet, de ez esetben nem tehetek mást. A futároknál csomagot feladni nem lehet. 

A kedvenc futárod ugyan nem viszi el a csomagod, a kedvenc futárszolgálatod viszont igen! Elmondom, hogyan.

Csomagfeladás a Pickup csomagpontokon

A Pickup csomagpontokat jellemzően kisebb boltok, szolgáltatók üzemeltetik. Hacsak nem élsz valami nagyon eldugott helyen, találsz a közelben ilyen csomagpontot. Ehhez van egy nagyon jó csomagpontkeresőnk is. (Klassz dolog, hogy sok közülük a hétvégén is nyitva van.)

A csomagpontok előnye, hogy akkor mész oda, amikor neked a legalkalmasabb. A csomagpontosok legtöbbször nagyon segítőkészek, kinyomtatják a címkét (nem kell vele kínlódni), kifizeted a fuvart, elteszed a csomagszállításra vonatkozó elismervényt és már készen is vagy.

A csomagodat csak egy konkrét címre küldheted, közvetlenül egy másik csomagpontra nem. Ha viszont a címzett (akinek a csomagot küldöd) a kézbestítés napján nem ér rá, a myDPD felületen keresztül átirányíthatja a kézbesítést valamelyik neki megfelelő Pickup csomagpontra. 

A csomagponton azután maga a címzett veheti fel a küldeményt (vagy az, akinek a címzett gyárt egy korrekt meghatalmazást). Ne parázz rá, ehhez adunk egy formanyomtatványt.

Add fel a csomagod a depóban

Akárki, akárhol is ad fel csomagot, az valamelyik depóba kerül. Ha itt adod fel csomagod, máris előrébb vagy egy lépéssel. Ez a megoldás persze jórészt akkor játszik, ha van a közelben DPD kirendeltség. (Ezt a depókeresővel nézheted meg.) Fontos azonban tudnod, hogy a budai depóban nem tudsz csomagot feladni vagy átvenni.

Se a csomagpontban, se a depóban ne lepődj meg, ha egy 25 kilós csomagot nem vesznek fel. Igen, jól emlékszel, a normál súlyhatár 31,5 kg, de ezeken a helyeken ezt 20 kg-ra csökkentették. (Ez egy olyan szám, amit érdemes megjegyezni.) 

Csomagküldés a Packlink közreműködésével

A Packlink egy, a DPD-től független, de azzal együttműködő szolgáltatás, ami segít a csomagküldés szervezésében. 

Ezen az oldalon meg tudod adni a küldendő csomag súlyát, méretét, rögzíteni az adataidat és kiválasztani az időpontot, mikor mehet a futár a csomagért. A megfelelő csomagolás természetesen a te felelősséged és neked kell kinyomtatnod a címkét is (lehetőleg A6 méretben). Nagyon fontos, hogy a címkét úgy ragaszd rá a csomagra, hogy az a teljes utazása során a helyén maradjon. Kényelmes, hogy házhoz jön a futár a csomagért, de ezért természetesen valamivel többet kell fizetni, mint a Csomagpontban való feladásért.

Nem minden csomagküldés, ami annak látszik

Ha egy webshopban, webáruházban vásárolsz, 14 napos elállási jog illet meg. Ez azt jelenti, hogy kézbesítés (vagyis amikor mi kivisszük a csomagot) napjától 2 hétig meggondolhatod magad és minden indoklás nélkül visszaküldheted a megrendelt terméket. Néhány nagy céggel szerződésben állunk, igény esetén az ilyen visszárut tőled begyűjtjük és visszavisszük nekik.. A velünk erre nem szerződött cégeknek ugyanúgy kell küldened a terméket, mint bármilyen más csomagot (Pickup csomagpont, vagy Packlink). Ebben az esetben fizetned is kell a csomagküldés szokásos tarifáját – esetleg külföldre is. 

Hát, nem mondom, hogy rövid választ kaptál, de most már pontosan tudhatod mik a lehetőségeid, ha csomagot akarsz küldeni. A lényeg pedig, hogy akármelyik megoldást választod, “a kedvenc futárod” fixen a célba juttatja!