Skip to content

Az adathalászok nem pihennek

2024.02.12.

Ahol sok ember fordul elő, ott hamarosan felbukkannak a csalók, a tolvajok. Így van ez az interneten, különösen az e-kereskedelem és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások környékén.
Szeretnénk segíteni neked, hogy könnyebben felismerd az adathalászokat és elkerülhesd a bajt.

Adathalászat a Facebook Marketplace-en

Az adathalászok üzeneteiket óriási számban, automatikusan küldik ki (a címeket korábban feltört számítógépekről és adatbázisokból szerzik), és sajnos mindig vannak, akik bedőlnek nekik. Segítség, adathalászok! című cikkünkben már bemutattuk a legismertebb SMS-es és emailes adatlopó üzeneteket, most egy másik kedvelt területre szeretném felhívni a figyelmet.

A Facebook Marketplace afféle bolhapiac, ahol a Facebook felhasználók szabadon kereskedhetnek. Mivel rengetegen megfordulnak itt, ez a csalók egyik kedvelt terepe.
Árulnak márkás termékek helyett kínai hamisítványokat is, hirdetnek rendkívül kedvező áron soha meg nem érkező termékeket, de a leggyakrabban előforduló csalás az adathalászat.

“Küldöm a futárt”

A leggyakoribb módszer, hogy a “vevő” lelkesen közli,(gyakorlatilag már néhány perccel azután, hogy feltöltötted a terméket a piactérre) hogy érdekli az eladásra kínált “termék”, gyorsan meg is venné. Mivel elfoglalt vagy távol lakik, futárral kéri a szállítást és erről ő maga gondoskodik. És persze, hogy egyszerűbb legyen az üzlet, előre fizet.

Néhány gyöngyszem gyűjteményünkből:

Еsеtlеg, mivеl mеsszе lakоk, ha rеndеlnék pl. …- t аz mеgfеlеlne?     

Tеrmészеtеsеn еlőrе utаlássаl szеrеtném еlintézni а vásárlást hоgy gyоrsаbb és egyszеrübb lеgyеn

Üdvözlöm! Lehetséges-e a DPD szállítás? Természetesen, én állom a szállítási költségeket, és a fizetést előre fogja kapni.

Személyesen nem fogom tudni átvenni (Sopronban lakom). Nem bánja, ha megrendelem a … futárral? Tudja, hogy az hogyan működik?

Vigyázat, adathalászat!

1. Ha elfogadod az előre fizetést, akkor meg kell adnod a bankszámlaszámod, de a “vevőd” erre soha nem fog pénzt küldeni.

2. Örülsz, hogy a szállítással sincs gondod, így elfogadod, hogy a “vevő” küldje a futárt.
3. Hamarosan meg is kapod a futárcég űrlapját, amit csak ki kell töltned. A gond csak az, hogy ez az űrlap hamisítvány, semmi köze a futárcéghez, az adataid közvetlenül az adathalászhoz kerülnek.

Gyanús jelek – így kerülheted el az adathalászokat.

Ha megörülsz a hamis vevőnek és elfogadod az ajánlatot, nagy bajba kerülhetsz. 

Szerencsére egy kis rutinnal gyorsan felismerheted a Facebook Marketplace adathalászait is:

  1. Azonos tartalom. A Messenger üzenet mindig az előre utalásról (ezt normál esetben senki nem szokta önként felajánlani), és a futár küldéséről szól.
  2. Furcsa fogalmazás. Az adathalászok között sok a külföldi, aki valamilyen fordítóprogrammal írja a szövegét. A hazai adathalászoknak sem erőssége a fogalmazás.
  3. Semmi érdeklődés, semmi alkudozás. Egy igazi vevő legtöbbször érdeklődik a részletekről, és megpróbálja lealkudni az árat.
  4. Gyanús profil. Az adathalászok tömegesen gyártják a Facebook profilokat. Ha a “vevő” frissen regisztrált, nincsenek barátai, nincsenek érdemleges posztjai, szinte biztos adathalász.
  5. Ha valaki DPD futár küldését ígéri, egészen biztosan csaló, hiszen mi magánszemélyek között nem végzünk csomagszállítást.

Az egyetlen megoldás ilyenkor jelenteni ezeket a profilokat a Metának (a Facebookot működtető cégnek), és letiltani a csaló profilját.

Odafigyeléssel megelőzhető az adathalászat

Az internetes bűnözés, ezen belül is az adathalászat egyre kifinomultabb módszerekkel működik. Szerencsére a Facebook Marketplace adathalászainak módszerei eléggé átláthatók, leleplezhetők. Ha megfogadod tanácsaimat, alaposan megvizsgálod a túl jó ajánlatokat, akkor megelőzheted, hogy komoly kár érjen.