Skip to content

Így fizess biztonságosan

2023.04.25.

Fantasztikus dolog az online vásárlás, hiszen korábban elképzelhetetlen mennyiségű áru között válogathatsz, megtalálhatod a legjobb ajánlatokat és nem kell cipekedned sem, hiszen a csomagot házhoz is szállítjuk!

Sajnos a csalók is hamar felismerték az internetes kereskedelemben rejlő lehetőségeket. Az egyébként drága termékeket gyanúsan olcsón kínáló (de a vásárló pénzét elnyelő) “vállalkozásokról” már írtunk. Most a biztonságos fizetés lesz a téma.

Hol vásárolsz?

Amikor belépsz egy “igazi” üzletbe, azonnal látod, hogy egy elegáns belvárosi szalonban vagy egy piaci bódéban jársz. Az internetes boltok esetében ez nem mindig egyértelmű. Ha egy jól ismert márka, vagy egy neves online kereskedő oldalán vásárolsz, nyugodt lehetsz, hogy itt a biztonságos fizetés sem lesz gond. Ha azonban a kereső, az olcsó árak, vagy más ígéretek egy ismeretlen weboldalra visznek, vásárlás (és különösen fizetés) előtt érdemes alaposan körülnézned. Amit különösen fontos megfigyelned:

  • mi van az internetes címsorban (URL) – ha itt nem stimmel valami, akkor 

kezdhetsz gyanakodni,

  • ellenőrizd, hogy az üzemeltető neve, a kapcsolati adatok, a vásárlási feltételek szerepelnek-e az oldalon. (A témáról részletesebben is írtunk az “Így legyél tudatos vásárló” című posztban.)
  • a honlapon szerepelnie kell a cégjegyzékszámnak is,
  • kevesen tudják, de az online kereskedőnek rendelkeznie kell egy csomagküldésre jogosító nyilvántartási számmal is.

Ha ezek az adatok hiányoznak vagy hiányosak, el kell gondolkodnod azon, hogy érdemes-e ezen az oldalon vásárolnod, és ezzel kockázatot vállalnod.

Egy árucikket keresve könnyen landolhatsz olyan oldalon, ami ugyan magyarnak tűnik, de valójában nem az. Ezek között egyaránt akadnak korrekt webáruházak, és a biztonságos vásárlásnak, fizetésnek nem megfelelő oldalak. Nehezebb a biztonságos fizetés feltételeinek megállapítása egy angol, német vagy olasz nyelvű weboldalon. 

Fizetési lehetőségek

Kártyás fizetés

Ma a webáruházak, webshopok túlnyomó többségén lehetséges kártyával fizetni. A kivételek leggyakrabban a valamilyen nagyon speciális terméket kínáló, alacsony forgalmú üzletek (pl. egy több százezer forintos, kézzel készült bútorokat árusító bolt, ahol havonta csak néhány darabot adnak el).

Ha egy ismert webáruházból vásárolsz, vagy olyan helyről, ahol már több mindent vettél, a leggyorsabb és legkényelmesebb a kártyás vásárlás. A biztonságot növeli az úgynevezett 3D biztonsági kód, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a webáruháznak a fizetés során küldenie kell egy kódot, amit a mobiloddal meg kell erősítened. A csaló oldalak ilyen kódot nem tudnak generálni.

Bár akadnak kivételek, a kártyás fizetés általában csak dombornyomott kártyával lehetséges. Ha nem vagy teljesen meggyőződve róla, hogy teljesülnek a biztonságos fizetés feltételei, egy néhány ezer forintos tételt ne fizess olyan kártyáról, amin a családod teljes vagyona van. A legtöbb banknál válthatsz kifejezetten internetes fizetésre szolgáló másodkártyát, vagy használhatod valamelyik fizetésközvetítő (Wise, Revolut, Curve) kártyáját is. Ezekre annyi pénzt töltesz fel, amennyire éppen szükséged van a vásárláshoz.

Biztonságosan és sikeresen fizettél? Akkor már jó kezekben vagy, visszük a csomagod!

(Természetesen van élet a kártyás fizetésen túl is. Legközelebb ezekről a fizetési módokról írok!)