Skip to content

Adománytaxi: híd a felesleg és a szükség között

2024.05.14.

Ha rendszeresen olvastok minket, akkor tudjátok, hogy mindig én vagyok az, aki a DPD CRS tevékenykedéseivel elbüszkélkedik. Olvashattatok már arról korábban, hogy mivel támogatjuk az Élelmiszerbankot és a Világszép Alapítványt, úgyhogy itt az ideje, hogy meséljek az új támogatottunkról, az Adománytaxiról is nektek. 

Az Adománytaxi egy nagyon szuper kezdeményezés, nem véletlen állt melléjük a DPD 🙂  Az ötlet a 2015-ös menekültválság idején fogant meg, látván a hatalmas civil összefogást a rászorulókért. A segítő tömeg tenni akarása megindító és egyben inspiráló volt az alapítók számára. Láthatóvá vált, hogy milyen sokan, sokféleképpen szeretnének és tudnak segíteni. Van azonban egy jelentős réteg, amelyik nem jut el a szándéktól a cselekvésig. Így jött az Adománytaxi ötlete: Annak érdekében, hogy megkönnyítsék az adományozást, házhoz mentek a felajánlásokért, és vállalják, hogy azokat eljuttatják a rászorulóknak. Az ötlet 2015. december 21-én került ki a Facebookra, és annak ellenére, hogy ekkor még el sem kezdődött a munka, 900-an osztották meg a posztot. Az adományok begyűjtése és a vidéki utak – ahol eljuttatják a fővárosi felajánlásokat a rászorulóknak – az érdeklődésnek köszönhetően hamar rendszeressé váltak, 2017 óta pedig bejegyzett szervezet az Adománytaxi. 

Hogy működik?

Az Adománytaxi munkatársai és önkéntesei Budapesten begyűjtik a feleslegessé vált, de jó állapotú ruhákat, bútorokat, háztartási eszközöket, játékokat és egyéb használati tárgyakat. Az adományok egy budapesti raktárba kerülnek, ahol rendszerezik őket, majd vidéki adományutak keretében eljuttatják a felajánlásokat a rászoruló családokhoz, idősekhez, intézményekhez. A vidéki utak középpontjában a közösségi piac áll. Itt a rászorulók jelképes összegért meg tudják venni a felajánlott tárgyakat, ruhákat, konyhai berendezéseket. Ezt többféle gyermekfoglalkozás, beszélgetés és családlátogatás egészít ki, a piacból befolyt összeggel pedig egy helyi szervezetet vagy a piacot befogadó intézményt támogatnak. 

Nemcsak jótékony, hanem zöld is

Az Adománytaxi munkája azért fontos, mert nemcsak a rászorulókon segítenek, hanem a tárgyak második életén keresztül a fenntartható zöldfilozófiát is népszerűsítik. Azzal, hogy a megunt (esetenként az alig, vagy soha nem hordott/használt tárgyak) nem a szemétbe kerülnek, csökken a hulladék mennyisége, ami hozzájárul a fenntarthatósághoz és a környezetvédelemhez is. Persze ez másodlagos, az fontosabb, hogy a rászorulók arcára mosolyt csaljunk, és olyasmivel segítsük őket, amire igazán szükségük, van. 

Hogy kapcsolódik be a DPD? Hogy segíthetsz te is?

Ehhez a nem mindennapi kezdeményezéshez csatlakoztunk mi, a DPD dolgozói is. Áprilisban összegyűjtöttünk a háztartásainkból minden olyan konyhai eszközt és kisgépet, amelyek náluk már csak a helyet foglalták, de másnak nagy segítség lehet, és eljuttattuk az Adománytaxi csapatának. A felajánlások májusban indulnak adományútra, és erről természetesen majd mi is be fogunk számolni. 

Az Adománytaxinál az adományozás nemcsak cél, hanem eszköz is, hogy hidat képezhessenek felesleg és szükséglet között. Ahhoz, hogy az Alapítvány mozgásban maradjon, folyamatos adomány-utánpótlásra van szüksége. Nekünk örömünkre szolgált, hogy ilyen jó kezdeményezés mellé állhattunk a DPD-vel, és reméljük, hogy még sokáig tudjuk őket segíteni ebben a nemes tevékenységben.  Ha szeretnél te is felajánlani megunt vagy soha nem is hordott ruhákat, cipőket, konyhai berendezéseket vagy játékokat, te is támogasd az Adománytaxit!