Skip to content

Mit jelent a biztonságos helyre irányítás?

2023.05.31.

Sokan kérdeztétek, mit jelent az, hogy a csomagot lehet biztonságos helyre is irányítani. Mi az, ami biztonságosnak számít, és mi az, ami nem? Lehet-e minden csomagnál ezt az opciót kérni? Itt az ideje, hogy erről kicsit részletesebben is írjak nektek.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én amikor rendelek valamit online, és kivételesen a lakcímet adom meg, mert azt hiszem, otthon leszek, mindig közbejön valami. Kapom a csomagértesítő e-mailt a várható kiszállítási idővel, és tudom, hogy nem lakcímre kellett volna kérni, mert persze, hogy épp máshol leszek. De ilyenkor sem kell kétségbeesni! Szerencsére nálunk, a DPD-nél nemcsak a kiszállítás dátumát vagy a kiszállítási címet tudom módosítani, hanem van egy olyan lehetőség is, hogy át tudom irányítani a küldeményt biztonságos helyre. Persze ez csak akkor működik, ha a csomag nem utánvétes és nem időgarantált.

Hogy működik a biztonságos helyre irányítás? 

Azt tudnotok kell, hogy biztonságos helyre irányítást csak a címzett is kérhet az üzenetben található linken keresztül, de az ügyfélszolgálatos munkatárs is szívesen segít ebben. Ha ezt a lehetőséget választod, később nem gondolhatod meg magad, azaz máshogy már nem rendelkezhetsz a küldeményről. 

Mi számít biztonságos helynek?

Tulajdonképpen bármi lehet biztonságos hely, a lényeg, hogy a csomag ne sérüljön, és olyan helyre kerüljön, ami megnehezíti másnak, hogy ellopja a csomagod. Azaz nem hagyhatom a lábtörlőn, mert azt bárki látja a lépcsőházban, szóval az minden, csak nem biztonságos. Viszont ha valami nagyobb tárgy mögé be tudjuk dugni, az már működhet. Régi gangos házakban néha úgy van kialakítva az ajtórács, hogy nem közvetlen az ajtó előtt van, így a kisebb csomagokat be tudjuk rakni a rácson keresztül úgy, hogy azt kintről már ne lehessen elérni (természetesen óvatosan, anélkül, hogy a dobozt megnyomorgatnánk). Gyakori kérés még a villanyóra szekrény alja is, ezek a szekrények ha nem is kulccsal, de zárhatók, és egy közepes csomag általában elfér benne. Arra pedig gyakorlatilag nulla az esély, hogy valaki kíváncsiságból benéz más villanyóra szekrényébe, szóval ha nálatok van ilyen, ezt a megoldást ajánlom. 

Saját tapasztalat szerint a biztonságos helyre irányítás legjobban mégis a családi házaknál működik. Ha a kapu nyitva van (meglepődnétek, ha tudnátok, hány helyen van nyitva a kertkapu), az udvaron számtalan helyre el lehet dugni a csomagot. Arra viszont figyelni kell, hogy ha lehet, fedett helyre kerüljön, mert bármikor jöhet egy kiadós zápor, illetve ha van kutya, akkor az ne tudja megkóstolni se a dobozt, se a tartalmát. A legáltalánosabb az, hogy a kutyaházba tegyük be (természetesen ilyenkor a kutya nem használja a házat), egy nagyobb virágláda mögé helyezzük el, vagy a párnatartó ládába, esetleg a kerti bútor párnái közé. Akkor jó a megoldás (akkor biztonságos a hely), ha az utcáról nem látszik, hogy ott egy gazdátlan csomag a füvön. 

Aláírás nélkül

Jó, jó, de hogy írom alá, hogy átvettem a csomagot, ha otthon sem vagyok? – kérdezhetitek jogosan. Ami tényleg fontos, hiszen az aláírás bizonyítja, hogy mi átadtuk, te pedig átvetted a csomagot. Viszont ha a biztonságos helyre irányított kézbesítést választottad, tudnod kell, hogy ez aláírás nélküli kézbesítést jelent. 

Szóval ha úgy döntötök, hogy biztonságos helyre irányítjátok a csomagot, mindenképp válasszatok olyan helyet, ami tényleg biztonságos. Mert nektek is, nekünk is az a legfontosabb, hogy a küldemény gyorsan és épségben elérjen hozzátok.