Skip to content

Miért jó dolog a csomagszállítás?

2022.05.03.

Szia, Dopi vagyok, DPD futár. Nem sofőr, nem áruszállító, hanem futár. Csomagokat szállítok, kézbesítek – közben persze vezetem a “piros kockás” autót is.

Mikor mondom valakinek, mit csinálok, gyakran megkérdezik, miért jó a csomagküldő szolgálat, mindig azt felelem: azért, mert van hol melóznom:)

Na, kicsit komolyabban! 6 éve dolgozom a DPD-nek. Mielőtt elkezdtem ezt a melót, elég homályos elképzelésem volt csak arról, hogy mi is az a csomagküldő szolgálat. Ma már azért meg tudom mondani.

(Állítólag) egyszer Kennedy elnök ellátogatott a NASA főhadiszállására. Az egyik folyosón összeakadt egy takarítónővel aki egy takarítószerekkel megrakott kocsit tolt. JFK hirtelen odalépett hozzá, bemutatkozott és megkérdezte mivel is foglalkozik. “Mivel-mivel, hát embert küldünk a Holdra.” – válaszolta.

Na, hát így vagyunk mi is. Nem-nem a Holdra nem küldünk embereket. Csak azt akarom mondani hogy nem szimplán csomagokat fuvarozunk ide-oda, hanem egy csomagküldő szolgálat vagyunk: információt, megoldást, segítséget, és persze sok örömöt szállítunk az embereknek. Te láttál már valakit aki nem örült, amikor megjött a futár?

Támadnak a webshopok

Szerinted hogyan jutna el hozzád a sok cucc, amit az internetről rendelsz, ha nem lennének csomagküldő cégek? Nekünk egy halom munkát adnak a webshopok. Ha nem lenne a DPD és a többi csomagküldő szolgálat, nem működne az e-kereskedelem. (El tudod képzelni, ahogy a webáruházból csak úgy külön-külön elvisznek és feladnak mindent a postán?)

A webshopok visszajelző emailjeiben gyakran láthatod: “átadva a futárnak”. Egy profi csomagküldő szolgálat – így persze a DPD is – roppant gyorsan begyűjti a csomagokat a partnerektől. Amikor már nálunk a labda, nagyon szépen megy minden a maga útján. Ennek is köszönhető, hogy általában már a feladást követő napon kézbesítjük is a csomagot. (Ezt csinálja utánunk, aki tudja!)

Csomagelosztás 7 focipályán

A profi csomagküldő szolgálat ismertetőjegye, hogy nagy mennyiségű csomagot képes kezelni, rövid idő alatt, lehetőleg úgy, hogy mindegyik a megfelelő címzetthez jusson el. Ennek egy szuper csúcs logisztikai központ és elosztó a titka.

A DPD-nél ez nemrég megvalósult. 5 milliárd forintból épült meg az 5,6 hektár területű elosztó központ. Ezen konkrétan elférne 7 focipálya, de felesleges lenne, hiszen ott senki sem ér rá focizni.

A csomagok szortírozását egy 6.300 nm-es csarnokban végezzük, ahová 58 dokkoló kapun ömlik be az áru. Bent a csarnokban egy automata rendszer óránként 11.250 csomagot képes szortírozni, ezek azután 36 csúszdán át hagyják el az épületet.. (Embert ugyan még nem küldünk a holdra, de hidd el, hogy ez a csomagközpont is majdnem olyan, mint a NASA.) Hogy miért írom ezt? Hogy megértsd, hogy egy csomagküldő szolgálat nem egyszerűen csak azt jelenti, hogy felvesszük a csomagot, aztán meg kivisszük.

Hol a csomagod?

Volt már, hogy nagyon vártál egy küldeményt és állandóan érdeklődtél, hogy merre is jár?
Na, nálunk, a DPD-nél nem kell telefonálgatnod, nyomoznod a csomagod után. Ha egy csomag bekerül a DPD hálózatába, annak utána tudsz nézni. A kiszállítás napján pedig élő nyomkövetéssel kísérheted figyelemmel a küldeményed.

Hidd el, én is vágom, jól tudom, milyen idegesítő egész nap várni egy futárt (gázszerelőt, állatorvost). Hát nálunk ilyen nincs. A “Predict” szolgáltatásunknak köszönhetően egy óra pontossággal megtudod, mikor jövök, ha meg nem oké véletlenül az időpont, a myDPD felületén a kiszállítás napján megadott mobilszámon fel lehet hívni és megegyezünk. Mi, futárok rugalmasak vagyunk és semmitől sem félünk. Na jó, max attól, hogy a házad előtt nem találunk parkolóhelyet.

Itt most be is fejezem, kezdődik a műszak! Hamarosan írok megint, mert szeretnék neked segíteni egy csomó csomagszállítással kapcsolatos tippel…