Skip to content

Karácsony – csak egyszerűen!

2023.12.13.

Szüleim mesélték – régi híradófilmeken is látható -, mekkora roham volt annó az áruházakban, szaküzletekben az ünnepek előtti hetekben. Mára szerencsére némileg változott a helyzet. Egyrészt sokszorosára nőtt a kínálat, másrészt nagyon gyors ütemben fejlődik az elektronikus kereskedelem. A karácsonyi halért ugyan még most is sorba kell állni, viszont a fa alá kerülő ajándékokat egyre többen online veszik meg.

Tudom, téged, mint vevőt (számunkra Címzettet) leginkább az érdekel, hogy a megrendelt ajándékok időben megérkezzenek, de érdemes tudnod, hogy ezekben a hetekben a webáruházak, webshopok és persze a futárszolgálatok is csúcsra vannak járatva. Az év többi hónapjában sem lógatjuk a lábunkat, azonban a karácsonyi időszakban még sűrűbb az élet: nincs szabadság, nincs betegség, csak rohamtempóban visszük ki a csomagokat.

Ebben a posztban néhány olyan tippet osztok meg veled, melyekkel számodra és számunkra is egyszerűsíthető a karácsonyi kiszállítás.

1. Tervezd meg a vásárlást!

Tudom, könnyű mondani és nehéz megvalósítani. (Én is gyakran vásárolok a “meglátni és rákattintani” módszerrel…)
Ha már megtervezted, hogy kinek mit veszel, megtaláltad a megfelelő “boltot” is, ne várj az utolsó hétig!

2. A karácsonyi kiszállítás érdekében optimalizáld a vásárlást!

Lehet, hogy pár száz forintot nyersz azzal, ha az új mobilt és a hozzá való töltőfejet két helyről rendeled meg, de a két webshoppal, két szállítással bonyolultabbá válik az élet. Amennyiben lehetséges, rendelj ilyenkor a lehető legtöbb dolgot egy helyről! (Petra biztosan hozzátenné, hogy ezzel a környezetre gyakorolt káros hatásokat is csökkented.)

3. Hol vásárolsz? Ellenőrizd az üzletet!

Nem minden webshop az, aminek látszik. Egy rövid ellenőrzéssel sok csalódást előzhetsz meg. A legegyszerűbben ezt az Árukeresőn teheted meg. Ha kilistázod a keresett terméket árusító üzleteket, a webáruház neve látod a “Megbízható áruház” jelzést? Ez jó jel, de nem minden.
Hogy minősítik a vásárlók az üzletet? Az 5 csillag jó, fél csillagot lehet veszíteni, ha valakinek a tökéletes sem jó. A csillagok száma azonban nem elég. Nem mindegy, hogy ezek 67, vagy 6700 véleményből jöttek össze. (Ha a “Bolt info” linkre kattintasz, részletesebb elemzést kapsz a minősítésről.)

4. Ellenőrizd, hogy az adott termék van-e raktáron

Ugyancsak az Árukereső oldalán, az ár alatt szerepel valamilyen megjegyzés. Ha az a “Raktáron”, akkor esély van rá, hogy még aznap feladják. Ha a “Szállítás max. 3 nap”, akkor azt egy külső raktárból, vagy még gyakrabban egy nagykereskedőtől kérik be. (Tapasztalatunk szerint ez a 3 nap meghosszabbodhat, amivel veszélybe kerülhet a karácsonyi kiszállítás.) Ahol a “Részletek a boltban” felirat látható, mindenképpen érdemes kattintani és elolvasni mit írnak.

5. Fizess a vásárláskor kártyával

Minden korszerű webshop lehetővé teszi az online, kártyás fizetést. Ha így fizetsz, kedvenc futárod csak a kezedbe adja a várva várt csomagot, és mindenki megy a dolgára. Tudom, vannak különleges tételek, amit csak “furcsa” webshopokban találsz meg. Megértem, ha ilyenkor inkább az utánvételt választod, de javaslom, hogy a nagy, ismert webáruházakban fizess kártyával, ezzel is könnyítsd meg a karácsonyi kiszállítást.

6. Kérd a csomagot Alzaboxba

Ha nem kell minden egyes címre kimennünk, hanem az Alzaboxba több csomagot egyben vihetünk ki, lényegesen gyorsítjuk a karácsonyi kiszállítást, és közben (Petra!) a környezetért is teszünk! Ha van a közeledben Alzabox, akkor számodra is ez a legkényelmesebb megoldás.

Remélem, tanácsaimmal megkönnyítettem az ünnepi készülődést, és időben minden ajándék a fa alá kerül!