Skip to content

Minden, amit tudni akartál a csomagok vámkezeléséről

2022.07.27.

Petra vagyok, a  futárok Vörös Ciklonja. A futár srácokkal beszélgetve felmerült, hogy az emberek (mi úgy mondjuk: “a címzettek”) sokszor nem ismerik ki magukat a vámolással kapcsolatos dolgokban. Mivel a fiúk tudják, hogy elég sokat vásárolok külföldről – leginkább cipőket – ezért eléggé képben vagyok a témában, állandóan rágják a fülemet: “Kiscsaj (ez lennék én), írj már egy vámolós posztot!” Hát itt van!

Rendelés külföldről

Sokan azért nem rendelnek külföldről, mert félnek a magas vámoktól és a vámolással járó bonyodalmaktól. Ezzel komoly lehetőségekről mondanak le. A komoly hazai kínálat ellenére is vannak dolgok, amiket itthon nem lehet kapni. (Ilyenek például egyes divatmárkák.) A másik, hogy például Amerikában elképesztő akciókat lehet kifogni. Ilyenkor még a vám kifizetése után is jól jársz.

Hidd el, hogy ez ennél sokkal egyszerűbb, és egy megbízható futárcéggel nem fordulhatnak elő váratlan események!

Mielőtt részletesebben is írnék a vámolással kapcsolatos tudnivalókról, szeretném hangsúlyozni: az EU-n belül nincs vám. Ha tehát Németországból, vagy Olaszországból rendelsz valamit, az olyan, mintha itthon vásárolnál. Anglia viszont kibrexitelte magát az Unióból, ezért ami onnan érkezik, az vámköteles!

A csomagok vámkezeléséről bővebben (nem csak cipőmániásoknak)

Mivel nemrég jelentősen megváltoztak a harmadik országból az EU területére érkező kis értékű küldemények behozatalának szabályai, így rengeteg kérdés, és bizonytalanság van azzal kapcsolatban, hogy vajon hogyan is működik a vámkezelés most, hogy megszűnik az áfamentesség? Egyet elárulhatok- nem kell megijedned az online rendelésektől! 🙂

Ha csomagot rendelsz az Európai Unión kívüli harmadik országból, akkor Áfa és / vagy vámfizetési kötelezettséged is lehet a csomag összegétől függően, de sok tényezőtől függ, hogy mennyi az annyi.

A következőkben láthatod, hogyan alakulnak a költségek, ha Európai Unión kívüli harmadik országból rendelsz:

Korábban nem kellett semmit (vám, áfa) fizetni a 22 euró érték alatti csomagokért. (Nyugodtan rendelhettél kínai apróságokat, azt nem terhelte semmi további költség.) Ez egy éve (pontosan 2021. július 1-vel) megváltozott, vagyis a 22 euró érték alatt csomagok után is vámáru-nyilatkozatot kell beadni és 27%-os áfát kell fizetni.

Ebből következik tehát, hogy a korábbi sávok értelmüket vesztették: értéktől
függetlenül minden csomag után kell vámot és áfát fizetni.

Előfordulhat az is, hogy például anyukád az EU-n kívül él, mondjuk Amerikában (milyen jó neki!), és szeretne neked egy csomagot küldeni Magyarországra. Ilyen esetben is érdemes odafigyelnetek a költségekre – az alábbi értékhatárok magánszemélyek közötti postai küldeményekre vonatkoznak, Európai Unión kívülről érkező import csomagok esetén:

  • Ha a küldemény értéke nem haladja meg a 45 eurót, akkor áfa- és vámmentes.
  • Abban az esetben, ha meghaladja a 45,1 eurót, de nem éri el a 150 eurót, akkor áfaköteles (27%), de vámmentes.
  • Ha a küldemény meghaladja a 150,1 eurót, de nem éri el a 700 eurót, áfa- (27%) és vámköteles (2,5%).
  • Ha pedig meghaladja a 700 eurót, az áfa (27%) és vámköteles (kereskedelmi vámtarifa szerinti vámtétel).

Tudnod kell, hogy akármilyen kis csomagról is van szó – például egy Kínából rendelt ékszerről-, az Európai Unión kívülről érkező árukat minden esetben vámeljárás alá kell vonni, és legtöbbször ezt a műveletet a Magyar Posta végzi, így neked ezzel sem kell bajlódnod.

Remélem sikerült megnyugtatnom és átadnom a csomagok vámkezeléséhez köthető szükséges infókat, és ezentúl bátran rendelsz majd külföldről is! Persze ne kövesd a példámat ezzel a beteges vásárlási mániával, de egyszer-kétszer megengedhetsz magadnak valami szépet!

A DPD-vel problémamentes és gördülékeny a vámkezelés folyamata, hogy időben megkapd külföldről rendelt termékeidet.

A vámkezelést megkönnyítő dokumentumokat és további információkat itt találod!