Skip to content

Vigyázat, gyerek – így előzheted meg a gyerekbaleseteket

2022.09.05.

Rengeteget ülök a kocsiban, sokfelé megfordulok, sok mindent látok. Rengeteg a veszélyes helyzet és gyakran csak a szerencsén (és persze egyes résztvevő ügyességén) múlik, hogy egy forró helyzetből nem lesz baleset, sérülés. A legjobban a gyerekektől félek. Vagyis a gyerekekkel nagyon jól kijövök, csak attól félek, hogy őket éri baleset. A gyerekbalesetek megelőzése rendkívül fontos. Több mint 10 éve napi 500 km-rel a lábamban 🙂 úgy gondolom talán tudok  néhány praktikus tanáccsal segíteni minden autóvezetőt, mivel biztos vagyok benne, hogy a balesetek többsége elkerülhető.

Vissza az iskolába

Ömlenek ránk a “back to school” kampányok (magyarul nem értenénk?) de mindenki csak eladni akar. Foglalkozni kellene azzal is, hogy milyen közlekedési következményei vannak a tanévkezdésnek.

Figyelj a zebrára!

Nálunk sajnos csak kevesen vannak, akik az év 12 hónapjában komolyan veszik a zebrákat, idejében lassítanak és a gyalogosok “ráutaló magatartása” esetén azonnal megállnak. Minden iskola előtt van zebra, tábla, sok helyen még villogó is. Itt általában nagyobb a fegyelem, de az évzáró után sokan automatikusan visszakapcsolnak a “láthatatlan zebra” üzemmódra. Ideje visszakapcsolni, kezdődik a tanítás!

Felkészülni, vigyázz, kiszállás!

A gyerekbalesetek szempontjából az egyik legveszély manőver, amikor a gyerek kiszáll az autóból. Ha (szabályosan), az út jobb oldalán állsz meg, a gyereknek is jobb oldalon kell kiszállnia. A felnőtt vezető ugyan a bal oldalon száll ki, de ő képes felmérni az esetleges veszélyeket, a gyerekek viszont erre nem alkalmasak. Igen, különösen ha többen vannak, ha már rajtuk van a hátizsák, ha akadályozza őket a kistesó babaülése nehéz átpréselniük magukat a jobb oldalra, de mégis meg kell tenni, így biztonságos a kiszállás.

Sok helyen biciklisáv van a parkoló autó és a járda között, de az is előfordul, hogy biciklisek, rolleresek is használják a járdát. A szabályos, jobb oldali kiszállás sem jelent tehát 100 százalékos biztonságot!

A legtöbb iskola előtt teljes a parkolási káosz. A legtöbben ugyan “csak egy percre” akarnak megállni, csak sajnos pontosan így vannak ezzel a többiek is. Fokozottan kell hát vigyázni, mert gyakran adódnak itt rendkívüli helyzetek. Az anarchikus parkolási területről a lehető legyorsabban ki kell terelgetni a gyerekeket.

Kilépés takarásból – az egyik leggyakoribb gyerekbaleset

Aki járt KRESZ tanfolyamra (vagyis mindenki, akinek van jogosítványa) tudja, hogy milyen veszélyes, ha takarásból, például egy álló jármű mögül az autód elé lép valaki. A busz, a teherautó, a furgon, vagy a városi terepjáró tökéletesen eltakar egy gyereket. Ha hirtelen kiszalad, mert azt hiszi, hogy nem jön semmilyen jármű, a jó reflex mellett csak az segít, ha lassan mész. A takarásból való kiszaladára az iskolák környékén a legnagyobb az esély. A gyerekeknek naponta elmondhatod, hogy nem szabad álló jármű előtt átmenni, nem szabad az úton szaladni, sajnos mindig lesznek ilyen esetek. A gyerekbalesetek megelőzése leginkább a te dolgod marad.

A biztonsági öv kötelező!

A gyerekek közül sokan nem szeretik a biztonsági övet. “Nyom, szorít, kényelmetlen…” – szeretnek nyafogni. Sajnos vannak szülők, akik a látszólag egyszerűbb utat választják: megengedik az öv meglazítását, vagy kicsatolását. Döbbenetes, hogy olyan emberek, akik a széltől is féltik csemetéiket, ezzel az “engedékenységgel” életveszélynek teszik ki őket!

Történt már ilyen gyerekbaleset az orrom előtt, én értem oda az autóhoz elsőnek, hogy segítsek. Soha nem fogom elfelejteni a hátsó ülésről az ütközéstől előre repülő, 4 év körüli kislány látványát! (Szerencsére túlélte a balesetet, de annak ellenére, hogy csak 50 km/óra sebességgel mentek az ütközéskor, a gyerek súlyos sérüléseket szerzett.)

Lakó-pihenő övezetek

Sok olyan területre szállítok csomagot, ahol kint van az ismert kék tábla. Jó dolog, hogy csak a célforgalom hajthat be, csökkenteni kell a sebességet és (elvileg) kiiktatják a nagy járműveket, Sajnos azonban a lakó-pihenő övezet tábla csak a hamis biztonságérzetet erősíti. Akadnak csendes zsákutcák, ahol nagyobb gyerekek biciklizhetnek, vagy rollerezhetnek, az ilyen övezetek legtöbb kis utcájában ehhez túl nagy a forgalom. Jönnek-mennek a lakók, érkezik a postás, a szemetes, és persze egyre sűrűbben jön a kedvenc futárod is!:) 

Előzd meg gyerekbaleseteket!

A rendőrség, az iskolák és a szülők sokat tesznek a gyerekbalesetek elkerülés érdekében. A baleseti statisztikákon ez látszik is, de a legnagyobb felelősség mégis azoké, akik a volán mögött ülnek. Mi, a DPD futárai mindent megteszünk a gyerekbalesetek megelőzése érdekében. Remélem, hogy ezzel a kis írással másoknak is segíteni tudtunk!