Skip to content

A futárszolgálatok jövője

2023.02.14.

Rengeteg időt töltök vezetéssel, és közben sok minden megfordul a fejemben. Például az, hogyan alakul majd a futárszolgálatok jövője, hogyan jutnak majd az emberek a csomagjaikhoz 10, 50, 100 év múlva. (És persze az is érdekel, mi lesz velünk, futárokkal?)

A Mézga család kalandjaiból ismert fényposta, vagyis a fénysebességű (lényegében azonnali) kézbesítés mostanában ugyan még nem valósul meg, de egészen biztos, hogy már a közeljövőben is számtalan technikai megoldás segíti a gyorsabb és pontosabb kézbesítést.

Az önvezető autóktól a drónokig

Egészen biztos, hogy meg vannak számlálva az éveink (mindenkié, de most a futárokra gondolok). Attól persze nem kell tartanod, hogy a tegnap megrendelt ruhádat még ma, vagy holnap majd egy robot szállítja ki, de a gépesítés idővel utolér majd minket is. (Dopi szerint én én már most egy robot vagyok, de nyilván csak az irigység beszél belőle.)

Az önvezető teherautók már nem is számítanak újdonságnak, de azért az európai bevezetésre még várni kell. Az viszont, hogy egy európai ország DPD depójából a hazai depóban önvezető kamion hozza a csomagokat, egyáltalán nem annyira távoli.

Amikor egy dugóban állok, vagy a csúcsforgalomban araszolok, gyakran gondolok a drónos kiszállításra. Olvastam, hogy folynak kísérletek, de a sűrűn lakott városok fölött a következő néhány évben még nem fognak drónok röpködni.

Ha a nem annyira távoli jövőt, hanem félig a jelent nézzük, akkor rendkívül fontos az átállás az elektromos járművekre, de ezzel már jó úton járunk a DPD-nél.

A futárszolgálatok jövője: mesterséges intelligencia használata

Egy ideje mindenki a ChatGPT-ről beszél. Én is kipróbáltam, nagyon klasszul válaszolgat minden kérdésemre, viszont a 20 kilós csomagot nem fogja felvinni helyettem a 3. emeletre. (“A lift nem működik!”)

A mesterséges intelligencia nagyon szuper, viszont csak az útvonalak megtervezésére, optimalizálására, a kézbesítési idők becslésére. (A DPD már most is használ számítógépes tervezést és ez a jövőben tovább fog fejlődni.)

A “dolgok internetétől” (IoT) az 5G-ig

Annak idején már a vonalkód is forradalmi dolog volt, hiszen így egy leolvasóval gyorsan és biztosan azonosíthatók a csomagok. Az IoT ennél is többre képes, így segíti a gyorsabb és pontosabb kézbesítést. A “dolgok internete” segítségével folyamatosan monitorozható a csomagok hőmérséklete és nedvessége, így szükség esetén időben be lehet avatkozni azok kezelésébe, vagy tárolásába.

Az 5G mobilhálózatok használata már nem is olyan távoli. Ennek nagy szerepe lesz abban, hogy elérjük az aznapi kiszállításhoz szükséges sebességet. Ez a hálózat gyorsabb kapcsolatot biztosít a futárok és a központ között.

Virtuális- és kiterjesztett valóság (VR /AR)

Sokan hiszik azt, hogy ezek a technológiák csak arra valók, hogy “zúzós” játékokban, virtuális kalandokban vegyünk részt. Ezzel szemben a VR/AR arra is kitűnően alkalmas, hogy vásárlás előtt alaposabban szemügyre vegyük a kiválasztott terméket, ami serkenti az online vásárlást, így hat a kiszállításra is.

Ezek a technológiák lehetővé teszik a csomagok precíz követését. A vágyott csomagot szinte a birtokodba veheted már azelőtt, hogy a kedvenc futárod azt valóban átadná.

Elektromos járművek

Ez nem annyira a jövő, mint inkább a jelen. Amellett, hogy szép lassan a futárautókat is elektromos járművekre cseréljük, nemrég “vendégeskedett” budapesti elosztóközpontunkban a KAMAG csereszekrény-szállításra alkalmas elektromos járműve. Szerelem volt első látásra (pontosabban: egy hétig teszteltük járművet.) A kipróbálás annyira sikeres volt, hogy a jövőben ilyen zéró kibocsátású járművek használatára szeretnénk áttérni és ilyen környezetbarát  járművekkel tervezzük a csomagok szállítását a depókból a központi HUB-ba.

Milyen lesz valójában a futárszolgálatok jövője?

A leírtakból láthatod, hogy ez, a látszólag egyszerű terület is nagyon fogékony a technológiai változásokra. Van néhány ötletem a jövőre nézve, de biztos, hogy következő években még olyan megoldások merülnek fel, amikre most még gondolni sem tudunk. A lényeg az, hogy a rendeléstől a csomag kézhezvételéig tartó út gyorsulni fog, a jelenleginél is pontosabb lesz, te pedig elégedettebb leszel. Végül is ez a lényeg!